Naparovanie nielen pri prechladnutí: Ak pridáte bylinky, poďakuje sa vám aj vaša pleť

TA3/zm
24.10.2021 10:00

Ak ste prechladnutí, určite ste aspoň raz v živote vyskúšali napariť sa, aby sa vám uvoľnili dýchacie cesty. Para má však skvelé účinky aj na pleť, najmä aj do vody pridáte tie správne bylinky.

Naparovanie nielen pri prechladnutí: Ak pridáte bylinky, poďakuje sa vám aj vaša pleť
Pixabay/Couleur

Sauna alebo horúci kúpeľ si okrem mnohých iných dôvodov skvelé aj pre našu pokožku. Keď sa voda mení na paru, vyčistí nás to do posledného póru. Nie vždy však máte čas zájsť si do wellnessu, a tak si vystačíte aj s naparovaním v domácich podmienkach. Stačí vám na to hrniec s vodou, veľký uterák a pár byliniek.

Prekrvená pokožka

Ako to vlastne funguje? Keď sa vyparuje voda, otvárajú sa naše póry. Ak máte problematickú pleť s vyrážkami alebo čiernymi bodkami, samotné naparovanie nebude stačiť, ale pleť pripraví na to, aby ste po ňom zaúradovali a tvár dočistili.

Všetky typy pleti však paru ocenia, pretože prekrvuje pokožku. Naštartovaná cirkulácia zabezpečí najmä krásny, vyrovnaný tón a tvár jemnú na dotyk.

Pravidlá naparovania

Vyzerá to jednoducho, ale aj naparovanie má svoje pravidlá, ak si chcete polepšiť a nie uškodiť. V prvom rade by ste ho mali podstupovať odlíčená a dobre vyčistenou pleťou. Akákoľvek špina by sa rozpúšťala a kvapkala do horúcej vody, čím by sa opäť vyparovala. A takémuto kolobehu sa určite chcete vyhnúť.

Druhá zásada je, že by tento váš domáci wellness nemal byť pričasto ani pridlho. Pri normálnej pleti sa odporúča podstupovať naparovanie raz za týždeň, pri mastnej dvakrát týždenne a pri suchej či zrelej pokožke môžete skúsiť každý druhý alebo tretí deň.

Dôležité sú ešte ďalšie dve čísla. Tvár by ste od nádoby, z ktorej stúpa para, mali držať v aspoň 30 centimetrovej vzdialenosti. Dĺžka samotného beauty rituálu by nemala trvať dlhšie ako 10 minút.

Po celej procedúre odborníci neodporúčajú aspoň hodinu vychádzať von do studeného počasia. Tento čas najlepšie strávite tým, že si po naparovaní ešte doprajete pleťovú masku podľa vášho konkrétneho dermatologického problému alebo typu pokožky.

Tvár by ste od nádoby, z ktorej stúpa para, mali držať v aspoň 30 centimetrovej vzdialenosti. Dĺžka samotného beauty rituálu by nemala trvať dlhšie ako 10 minút

Bylinky na naparovanie Pexels/cottonbro

Bylinky podľa pokožky

A poďme na to najzásadnejšie, na bylinky, ktoré majú zázračný účinok. Vybrať si treba, logicky, podľa toho, aký kožný problém chcete riešiť, alebo aký máte typ pleti.

Normálna pokožka ocení lupene ruží a levanduľu. Ak ich nemáte sušené, môžete sa poobzerať aj po esenciálnych olejoch, ktoré nakvapkáte do vody.

Mastná a problematická pleť bude vďačná, ak pridáte do parného kúpeľa nechtík, šalviu, rozmarín, ľubovník, tymian alebo mätu. Skúsiť môžete aj dvoj alebo trojkombináciu.  

Suchá a citlivá pokožka dostane všetko potrebné z výparov petržlenovej vňate, kôpru alebo fenikla, čo sú bylinky dostupné takmer v každej kuchyni.

A napokon zrelá, starnúca pleť ožije vďaka výparom medovky, púpavy, ďateliny a bazových kvetov.    

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok