Nezaočkovaným v Rakúsku hrozí lockdown, ak sa situácia bude zhoršovať

TA3
23.10.2021 10:17

Rakúsko môže zaviesť lockdown pre nezaočkovaných, ak budú preťažené nemocnice a situácia na jednotkách intenzívnej starostlivosti sa bude zhoršovať. Vyplýva to z nových smerníc tamojšej vlády.

"Čoskoro narazíme na pandémiu nechránených," povedal rakúsky kancelár Alexander Schallenberg v piatok večer po krízovom rokovaní. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti v krajine je momentálne obsadených 220 postelí pre covidových pacientov. Ak ich bude obsadených 600, Rakúsko bude v piatej fáze svojho pandemického plánu a bude môcť výrazne obmedziť pohyb svojim nezaočkovaným obyvateľom. Krajina je momentálne v prvej fáze tohto plánu.

Schallenberg dopredu vylúčil lockdown pre osoby zaočkované proti covidu a ľudí, ktorí túto pľúcnu chorobu už prekonali. Kancelár vyjadril nádej, že vyššie spomenuté plány ľudí motivujú k očkovaniu. Situácia na oddeleniach JIS je momentálne stabilná, a to aj napriek rastúcemu počtu nakazených, analyzuje DPA. Sedemdňová incidencia na 100 000 obyvateľov je momentálne takmer 230.

Od 1. novembra sa bude musieť väčšina zamestnancov v krajine v práci preukázať potvrdením o očkovaní, negatívnym testom alebo potvrdením o prekonaní covidu. V Rakúsku je plne zaočkovaných 62 percent obyvateľov, ktorí sú oprávnení na podanie vakcíny. Momentálne však o očkovanie už nie je veľký záujem, niektoré dni zdravotníci podajú len niekoľko tisíc dávok vakcín. Slobodná strana Rakúska, jedna z najväčších strán v krajine, navyše podporuje skepticizmus voči proticovidovým vakcínam, pripomína DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok