Muž, ktorý útočil nožom vo Würzburgu, nie je zodpovedný za svoje činy

TA3 TASR
22.10.2021 17:23

Somálčan, ktorý koncom júna v bavorskom meste Würzburg dobodal na smrť tri ženy a vážne zranil ďalších piatich ľudí, za svoje činy nenesie zodpovednosť. K takémuto záveru dospeli vo svojich posudkoch dvaja navzájom nezávislí znalci z odboru psychiatrie.

Začal sa proces s mužom, ktorý na pešej zóne zrážal autom ľudí
TASR/AP

Oznámila to v piatok bavorská polícia aj mníchovská prokuratúra. Muža teraz pravdepodobne vzhľadom na jeho duševné zdravie  čaká pojednávanie, ktoré by mohlo viesť k jeho umiestneniu na psychiatrii, informuje agentúra DPA.

Podľa polície vošiel tento 32-ročný Somálčan 25. júna (v piatok popoludní) do obchodu, kde sa v oddelení s domácimi potrebami predavačky opýtal, kde sú nože. Následne uchopil jeden z nich a v obchode smrteľne dobodal tri ženy. Potom zaútočil aj na ľudí vonku a v neďalekej banke. Podľa svedkov kričal počas útoku "Alláhu akbar", čo v arabčine znamená "Boh je veľký". Údajne spomenul aj "džihád", keď ho ošetrovali v nemocnici predtým, než ho vzali do väzby. Polícia ho totiž spacifikovala tak, že ho postrelila do nohy.  

Dosiaľ nie je zrejmé, čo Somálčana viedlo k útoku. Pri jeho vyčíňaní zahynuli tri ženy, ťažké zranenia utrpelo päť ľudí a ľahko zranené boli aj ďalšie štyri osoby. Vyšetrovatelia ešte v júni informovali, že muž žil vo Würzburgu od roku 2015. Nemal záznam v registri trestov, no v roku 2021 sa uňho začali objavovať známky agresívneho správania a liečil sa na psychiatrii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok