Samovraždu upálením spáchal ďalší Tibeťan

TASR
11.11.2012 09:41

Osemnásťročný tibetský dedinčan zomrel po tom, ako sa podpálil pred kláštorom v tibetskej autonómnej prefektúre v stredočínskej provincii Kansu. Informovali o tom dnes štátne médiá.

Samovraždu upálením spáchal ďalší Tibeťan
caribflyer.com

Krátka správa oficiálnej tlačovej agentúry Sinchua nespomína dôvod, prečo sa muž v sobotu popoludní upálil.
Za posledné roky však už desiatky Tibeťanov takýmto spôsobom protestovali proti čínskej vláde v Tibete. Aktivisti uvádzajú najmenej 70 prípadov.

Exilové skupiny, ktoré informujú o väčšine týchto protestov, predtým uviedli, že najmenej päť Tibeťanov sa podpálilo za uplynulý týždeň - pred a počas zjazdu Čínskej komunistickej strany, na ktorom oznámia vedenie krajiny pre najbližšie desaťročie. Traja podľa správ zomreli.

V severeindickom meste Dharmsala, sídle exilovej tibetskej vlády a tibetského duchovného vodcu dalajlámu, sa dnes zišlo vyše 3000 Tibeťanov na smútočných modlitbách za tých, ktorí v ich vlasti zomreli pri protestoch proti čínskej vláde.


Predstavitelia Tibetskej komunistickej strany na zjazde v Pekingu v piatok novinárom povedali, že veľký podiel zodpovednosti za sebaupálenia nesie dalajláma a jeho spolupracovníci, ktorí podľa nich podnecujú protesty.


Damajláma uvádza, že je proti všetkému násiliu a že sebaupálenia sú prejavom zúfalstva a frustrácie Tibeťanov z tvrdej politiky Pekingu v tibetských regiónoch, vrátane prísnych obmedzení týkajúcich sa náboženského života.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok