Vakcína od Pfizer/BioNTech je veľmi účinná u mladistvých, ukázala štúdia z Izraela

TA3 ČTK
22.10.2021 15:22

Vakcína proti covidu od spoločnosti Pfizer a BioNTech veľmi účinne bráni izraelským mladistvých vo veku 12-18 rokov v nákaze a symptomatickému ochoreniu spôsobenému variantom delta.

Pfizer Izrael
TASR/AP

Závery Izraela boli publikované v odbornom lekárskom časopise New England Journal of Medicine. Deje sa tak v čase, kedy americkí regulátori zvažujú, či schváliť vekovú hranicu pre očkovanie touto vakcínou na päť rokov. U mladistvých v Izraeli vakcína Pfizer/BioNtech medzi siedmym a 21. dňom po druhej dávke vykazovala 90-percentnú účinnosť proti infekcii a 93-percentnú účinnosť proti symptomatickej nákaze.

Izraelská zdravotná poisťovňa Klalit spolu s výskumníkmi z Harvardskej univerzity porovnávala dáta 94,354 očkovaných obyvateľov Izraela vo veku 12 až 18 rokov s rovnakým počtom neočkovaných mladistvých rovnakého veku. Výskum trval od júna do septembra, kedy v Izraeli prevládal delta variant. Klalit v stredu uviedla, že poznatky tvoria jednu z najrozsiahlejších recenzovaných štúdií účinnosť vakcíny Pfizer/BioNTech pri zmienenej vekovej skupine.

Skôr v tomto týždni americké Stredisko pre kontrolu a prevenciu ochorení zverejnilo analýzu, podľa ktorej má vakcína Pfizer/BioNTech účinnosť 93 percent, pokiaľ ide o ochranu pred hospializáciou v dôsledku ťažkého priebehu covidu vo vekovej skupine 12 až 18 rokov.

Vakcína Pfizer/BioNTech bola schválená pre deti od 12 rokov. Jej výrobcovia chcú teraz v USA docieliť zníženie tejto vekovej hranice na päť rokov. Očakáva sa, že sa k veci neskôr v tomto mesiaci vyjadrí americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok