V prvom kole slovinských prezidentských volieb zvíťazil Borut Pahor

TASR TA3
11.11.2012 08:16

Podľa exitpolov získal v prvom kole 42 percentnú podporu. Jeho rival Danilo Türk, ktorého pokladali za favorita volieb, získal 37 percent hlasov.

Líder opozičných sociálnych demokratov a bývalý premiér Slovinska Borut Pahor získal väčšinu hlasov v prezidentských voľbách a v druhom kole 2. decembra bude jeho súperom úradujúca hlava štátu Danilo Türk. Ukázali to exit polly.
Pahor získal 42,9 percenta hlasov slovinských voličov a nezávislý uchádzač Türk 37,2 percenta. Také sú výsledky exit pollu, zverejnené štátnou televíziou RTVSlo po zatvorení volebných miestností.

Predvolebné prieskumy verejnej mienky však predpovedali jasné víťazstvo úradujúceho prezidenta Türka v prvom aj druhom kole volieb. Prezidentské voľby v Slovinsku sa končia prvým kolom iba v tom prípade, ak kandidát získal viac ako 50 percent hlasov.

Pahor sa poďakoval voličom a uviedol, že výsledok prekonal jeho vlastné očakávania.
"Posolstvom týchto volieb je, že spolu dokážeme všetko," vyhlásil Pahor a vyzval krajanov, aby podporovali reformy zamerané na oživenie ekonomiky.
Kandidát konzervatívnej vládnej Slovinskej demokratickej strany (SDS) Milan Zver sa umiestnil tretí s 20,8 percenta hlasov.

Účasť na voľbách bola nízka

Hlasovanie v slovinských prezidentských voľbách sa skončilo a predstavitelia predpovedajú, že konečná účasť voličov bude nižšia než pri posledných voľbách pred piatimi rokmi.
Do 16.00 h SEČ odovzdalo svoj hlas iba 35,3 percenta voličov, pričom ešte zostávali dve hodiny do uzatvorenia volebných miestností. V hlasovaní v roku 2007 však v túto hodinu odvolilo už približne 43 percent a celková účasť dosiahla 58,5 percenta.

Predvolebné prieskumy ukazovali náskok nezávislého úradujúceho prezidenta Danila Türka pred lídrom opozičných sociálnych demokratov a bývalým premiérom Borutom Pahorom.
Ak žiadny z kandidátov nezíska vyše 50 percent hlasov, dvaja najúspešnejší kandidáti pôjdu do druhého kola volieb, naplánovaného na 3. decembra.

K volebným urnám mohlo pristúpiť približne 1,7 milióna oprávnených voličov. Išlo o piate prezidentské voľby v Slovinsku od vyhlásenia nezávislosti v roku 1991.

V druhom kole, ktoré by sa malo uskutočniť 2. decembra, sa podľa prieskumov stretne s bývalým premiérom Borutom Pahorom, kandidátom Sociálnych demokratov (SD).

Ako tretí vychádza z prieskumov kandidát vládnucej stredopravej koalície Milan Zver zo Slovinskej demokratickej strany (SDS).

Türk i Pahor ostro kritizovali stredopravú vládu premiéra Janeza Janšu, ktorá tiež čelí silnej opozícii v parlamente pre svoje protikrízové opatrenia. Türk, ktorý kandiduje ako nezávislý, obviňuje vládu z pomalej reakcie na ekonomickú krízu a "nerovnomerného" rozdelenia záťaže z protikrízového balíka.


K volebným urnám môže od 7.00 h do 19.00 h SEČ pristúpiť približne 1,7 milióna oprávnených voličov. Ide o piate prezidentské voľby v Slovinsku od vyhlásenia nezávislosti v roku 1991.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok