Cítite príznaky prechladnutia? Toto urobte ako prvé a skrátite si maródku

TA3/bd
22.10.2021 09:00

Keď zacítite prvé škriabanie hrdla a bolesti celého tela, jednoducho viete, že prichádza nádcha. Nenechávajte všetko iba na váš imunitný systém. Samozrejme, že si urobí svoju prácu, ale môžete mu pomôcť.

Cítite príznaky prechladnutia? Toto urobte ako prvé a skrátite si maródku
FreePik

Prvé príznaky prechladnutia sú výhodou, umožňujú nám reagovať skôr, ako nás vírus uloží do postele. Vo všeobecnosti trvá dva až tri dni od preniknutia vírusu do tela, kým sa prechladnutie ukáže v celej svojej šírke. Takže máme čas bojovať, než sa váš stav ešte zhorší. Čo sa týka stratégií proti prechladnutiu, existuje niekoľko, na ktoré lekári osobne prisahajú, že obmedzia závažnosť a trvanie symptómov.

prechladnutie FreePik

1. Zostaňte hydratovaní

Keď si všimnete, že prichádza nádcha, uistite sa, že ste hydratovaní. Hydratačná stratégia zahŕňa pitie dostatočného množstva vody (a niekedy aj elektrolytických nápojov) a vyhýbanie sa dehydratačným nápojom, ako sú vysoké dávky kofeínu alebo alkoholu. Voda pomáha pri dodávaní kyslíka a odstraňovaní toxínov z tela. Pomáha tiež s lymfatickým tokom (filtračným systémom tela), ktorý je nevyhnutný pre funkciu imunitného systému.

prechladnutie FreePik

2. Pite teplé tekutiny

Pite veľa teplých tekutín, najmä bylinných čajov. Okrem toho, že sú upokojujúce, keď vás svrbí a bolí hrdlo, teplé tekutiny zaisťujú, že hlien produkovaný telom nezhustne, čo uľahčuje jeho odstránenie. Ktoré čaje sú najlepšie? Odporúčame žihľavový, echinaceu, ale aj bazu pre ich antivírusové vlastnosti a čajovú lyžičku surového medu pre jeho antioxidačné a antimikrobiálne vlastnosti. 

prechladnutie FreePik

3. Kloktadlo

Ďalším cieľom je kloktanie slanej vody, ktorá môže pomôcť znížiť bolesť pri boľavom hrdle. Zmiešajte 1/2 čajovej lyžičky stolovej soli v 2 dcl vody a kloktajte, aby ste uvoľnili opuch a podráždenie. 

4. Zinkové pastilky

Dajte si zinkovú pastilku každých 6 hodín, pomáha znižovať závažnosť a trvanie prechladnutia blokovaním replikácie rinovírusu, ktorý je zodpovedný za mnohé prechladnutia. Zinok pomáha imunitnému systému bojovať proti baktériám a vírusom a povlak zinkových pastiliek, ktoré zanechávajú na jazyku a hrdle, môže byť dôvodom, prečo je pre rinovírus ťažšie preniknúť do vašej sliznice.

prechladnutie FreePik

5. Viac spánku

Keď cítite, že na vás prichádza nádcha, choďte spať o hodinu alebo dve skôr. Keď máte nedostatok spánku, váš imunitný systém je zraniteľnejší voči infekcii. Kvalitnejší spánok môže zlepšiť tvorbu protilátok a funkciu T buniek (ktoré bojujú proti vírusom). Tiež znižuje produkciu stresového hormónu a prozápalových molekúl, čo by malo umožniť lepšiu imunitnú funkciu.

prechladnutie FreePik

6. Prepláchnite si dutiny

Ak máte prvé symptómy zaneseného nosa, urobte si dvakrát denne výplach nosa soľným roztokom. Je prospešný pre nosové bunky, ktoré sú navrhnuté tak, aby podporovali odstraňovanie hlienu. Výplach tiež pomáha znižovať viskozitu hlienu, čo vášmu telu umožňuje rýchlejšie ho dostať von. Oplachovanie nosa sa zvyčajne vykonáva pomocou špeciálne navrhnutej konvičky. Používa sa destilovaná voda a fyziologický roztok, ktorý v zásade obsahuje soľ a sódu bikarbónu.

7. Buďte v dobrej nálade

Robte všetko preto, aby ste zvládali stres. Snažte sa cvičiť len mierne, pomáha to pri príznakoch nádchy, upchatého nosa a bolesti hrdla. 

O tom, ako si preventívne zlepšiť imunitu sme hovorili aj v relácii Život s diagnózou. Pozrite si ju a dozviete sa viac.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok