Zmena Covid automatu by mohla preťažiť zdravotný systém, zhodli sa odborníci

TA3 TASR
22.10.2021 08:00

Zmena Covid automatu v aktuálnej situácii by s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobila preťaženie zdravotného systému na Slovensku. Ten by nebol schopný poskytovať adekvátnu zdravotnú starostlivosť pre všetkých občanov. Zhodli sa na tom členovia konzília odborníkov.

Sabaka opísal, ako pribúdajú prví covidoví pacienti v tretej vlne. Očkovanie hrá rolu
TASR/Ján Krošlák

V spoločnom stanovisku uviedli, že cieľom protipandemických opatrení nie je obmedziť, ale chrániť životy ľudí a zachovať funkčný zdravotný systém. 

"Covid automat zároveň vytvára jasne definované pravidlá, ktoré pomáhajú predvídať opatrenia v každej fáze pandémie. Vďaka predvídateľnosti podmienok sú na Slovensku okresy, ktoré sa pre vysokú zaočkovanosť rizikovej populácie neocitnú v čiernej a niektoré dokonca ani v bordovej farbe," vysvetlili.

Priblížili, že v čase, keď sa materiál tvoril, pracovalo sa s predpokladom, že v čase dostupného očkovania bude v každom okrese zaočkovaných aspoň 65 percent zraniteľnej populácie, a tak nebudú prísne opatrenia definované čiernou farbou potrebné. Skonštatovali, že zaočkovanosť na Slovensku je v súčasnosti nízka.

Vnímajú tiež, že zaočkovaným osobám v čiernych okresoch sa nedostáva slobody, ktorú čakali. Poukázali na to, že očkovaním títo ľudia získali ochranu pred nákazou a najmä ťažkým priebehom a smrťou na ochorenie Covid-19.

"Nízka zaočkovanosť populácie vedie k nekontrolovateľnému šíreniu vírusu. Zmenou Covid automatu by sme prispeli k zvýšenej mobilite, k rýchlejšiemu šíreniu infekcie, a tým k preťaženiu nemocníc, čo si v momentálnej situácii nemôžeme dovoliť. Stále je čas dať sa zaočkovať, chrániť sa pred nákazou a pozitívne ovplyvňovať sfarbenie okresu," dodali s tým, že očkovanie je jediný nástroj, ktorý umožňuje držať pandémiu nového koronavírusu "pevne v rukách".

Konzílium odborníkov sa tiež zhodlo, že sa pred sviatkami nebudú sprísňovať opatrenia. Pozrite si celú tlačovú besedu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok