Existujú skupiny ľudí, ktoré ohrozuje Covid aj po očkovaní. Nový nástroj ich vie odhaliť

TA3
22.10.2021 06:00

Riziko nákazy po očkovaní je síce nižšie, no stále sú medzi nami skupiny ľudí, u ktorých to na sto percent neplatí. Ťažšie zdravotné stavy či problémy s imunitou im vedia situáciu skomplikovať. Vedci však vyvinuli nástroj, ktorý dokáže takýchto ľudí odhaliť. Na riziko tak vedia byť neskôr aj lekári lepšie pripravení.

Existujú skupiny ľudí, ktoré ohrozuje Covid aj po očkovaní. Nový nástroj ich vie odhaliť
TASR/AP

Niektorí ľudia sú zraniteľnejší

Vakcína znižuje riziko nákazy, hospitalizácie i úmrtia na koronavírus. Sú však medzi nami skupiny zraniteľnejších ľudí, ktorým síce tiež vakcína dokáže pomôcť, no isté riziko zostáva. Dôvodom sú ich horšie zdravotné stavy.

Nový výskum ukázal, že ľudia so zníženou imunitou, demenciou, Parkinsonovu chorobou či inými chronickými ochoreniami môžu aj po očkovaní čeliť väčšiemu riziku hospitalizácie či úmrtia na koronavírus, ako zvyšok populácie. Ohrození môžu byť aj ľudia s Downovým syndrómom, ochorením obličiek, kosáčikovitou anémiou, s HIV/AIDS či cirhózou pečene. Nástroj QCovid, ktorí vyvinuli vedci z Oxfordskej univerzity, to však dokáže včas odhaliť.

Nový algoritmus bol prvýkrát vyvinutý v roku 2020. V súčasnosti odhľauje tých, ktorí by mohli byť najviac ohrození vážnymi následkami ochorenia Covid-19 aj po očkovaní, keď sa už očakáva vývoj silnejšej imunity.

Využili dáta o zaočkovaných i testovaných

Vedci z Oxfordskej univerzity použili pri tvorbe tohto nástroja údaje o imunizácii a testovaní obyvateľstva na koronavírus či informácie z registra úmrtí a hospitalizácií.

Skúmali takmer 7 miliónov zaočkovaných dospelých ľudí, z ktorých 5,2 milióna malo za sebou obe dávky vakcíny. Na základe získaných údajov vyvinuli systém na výpočet rizika hospitalizácie, alebo úmrtia na koronavírus, aj keď bol človek zaočkovaný. Zohľadňujú pritom vek, pohlavie či etnickú skupinu.

Julia Hippisley-Cox, profesorka klinickej epidemiológie a všeobecnej praxe na Oxfordskej univerzite a spoluautorka výskumu, uviedla, že Spojené kráľovstvo bolo prvou krajinou, kde sa začalo očkovať a má k dispozícii jedny z najlepších dát sveta.

"Tento nástroj sme vyvinuli, aby sme zdravotníctvu pomohli identifikovať tých pacientov, u ktorých pretrváva riziko vážnejších následkov koronavírusu napriek očkovaniu. Pomoc môže byť následne cielená na konkrétnych ľudí," uviedla.

Tretia dávka vakcíny i cielená liečba

Penny Wardová, hosťujúca profesorka farmaceutickej medicíny na King’s College v Londýne, zase hovorí, že väčšina ľudí s vyšším rizikom môže očakávať aj tretiu dávku vakcíny na posilnenie imunitnej odpovede na koronavírus.

Riziko podľa odborníkov pretrváva najmä u ľudí s oslabenou imunitou. Podľa Wardovej by im však mohla pomôcť aj dostupná liečba monoklonálnymi protilátkami, aby sa zabránilo infekcii a predišlo sa tak závažnejšiemu priebehu koronavírusu.

QCovid je pre vedcov v Spojenom kráľovstve pomocníkom v odhalení tých, ktorým aj po vakcíne hrozí ťažší priebeh Covidu-19. Podľa vyjadrení autorov tohto nástroja, by lekári aj vďaka týmto zisteniam vedeli lepšie a včas zasiahnuť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok