Zaniknú ročníky či známkovanie? Gröhling vyvrátil dezinformácie o reforme školstva

TA3
21.10.2021 21:21

Digitalizácia, inkluzívne vzdelávanie, podpora učiteľov i zmena v obsahu vyučovania. To sú hlavné piliere veľkej školskej reformy, na ktorej spolu s odborníkmi pracuje minister školstva Branislav Gröhling. Ako má vyzerať? Dočkajú sa učitelia vyšších platov? Minister v Téme dňa vyvrátil aj niektoré dezinformácie, ktoré sa v súvislosti s reformou šíria.

gro_4.jpg
TA3

Nová reforma chce prepájať vedomosti

Najbližšie zmeny, ktoré školy podľa Gröhlinga pocítia, sa týkajú prijímacích pohovorov, maturít, vzdelávania učiteľov či digitalizácie. O obsahu samotného vzdelávania sa ešte bude diskutovať aj so skupinou odborníkov. Podľa ministra je však už teraz viacero škôl, ktoré učia iným spôsobom, podľa neho ich reforma teší.

"Mladí ľudia, ktorí prichádzajú na základné školy, vyjdú až niekedy v roku 2034. Musíme sa na vyučovací proces pozerať aj do budúcnosti. V tomto období už bude výrazná digitalizácia, automatizácia i umelá inteligenicia. Ide o to, aby sme deti naučili učiť sa, budú sa musieť prispôsobovať novým výzvam. Mladí ľudia dnes majú väčšinou len pasívne vnímanie, mnohí sa učia len poučky, ale nevedia ich používať v praxi," uviedol Gröhling v relácii Téma dňa.

Nová reforma chce podľa neho prepájať vedomosti, aby mladí ľudia veci, ktoré sa učia, skutočne pochopili a vedeli ich využívať v bežnom živote. "Je dôležité, aby si pamätali veci na základe skúsenosti," dodal.

Digitalizáciu áno, ale nie stopercentnú

Veľkou témou reformy je digitalizácia, Gröhling však zdôraznil, že nie je dobré, keď je stopercentná. Narážal najmä na školy v čase pandémie, keď sa zistilo, že sociálny kontakt je dôležitý. Ideálne by podľa neho bolo skombinovať online svet s prezenčným vyučovaním. "Digitalizáciu potrebujeme, chceme školstvo a aj mladých ľudí posúvať ďalej," uviedol.

V roku 2023 by malo byť k reforme veľké pripomienkové konanie, jednotlivé opatrenia chcú skúšobne zavádzať do niektorých škôl, podľa Gröhlinga sa to už deje aj teraz. "Máme desiatky škôl, ktoré sa zapájajú do projektov," uviedol s tým, že keď sa to odskúša, zmeny budú zavádzať celoplošne.

O ročníkoch i známkovaní

Na pravú mieru uviedol aj niektoré dezinformácie, ktoré sa okolo reformy šíria. Naozaj nebudú klasické ročníky a ani známkovanie? Podľa ministra školstva to nie je pravda. "Ročníky budú stále, chceme dať však školám možnosť, aby si mohli obsah vzdelávania natiahnuť do viacerých ročníkov," uviedol s tým, že chcú dať riaditeľom a učiteľom možnosť venovať sa deťom aj individuálne a učivo si posúvať. Zachované zostane vraj aj známkovanie, pripúšťa sa však možnosť slovného hodnotenia.

Ako sa konkrétne zmeny dotknú učiteľov? Niektoré môžu spozorovať už teraz, ide najmä o ich vzdelávanie. Podľa nového zákona už nemusia učiteľov vzdelávať len štátne organizácie, ale aj učitelia či riaditelia z praxe. "Budeme na to poskytovať finančné prostriedky," dodal minister.

Veľkou témou je aj zvýšenie platov. Gröhling spresnil, že sa bude snažiť získať podporu, aby mohli učiteľov skutočne odmeniť. "Zá par rokov sa môže stať, že nebude mať kto učiť," uviedol.

V novej reforme ide podľa neho najmä o nové metódy a spôsoby vyučovania, ktoré budú môcť školy využívať. Pripravuje sa aj takzvaný katalóg inovácií, v ktorom budú metódy schválené ministerstvom školstva a školy ich môžu používať hneď, ako budú chcieť.

Gröhling sa vyjadril aj k vysokým školám. Mnohé z nich totiž s reformou nesúhlasia, vidia viaceré problémy. Gröhling ich vyzval, aby prišli s argumentami. Počkal by však na návrh, ktorý pôjde do medzirezortného pripomienkového konania. Zdôraznil, že nespokojnosť vysokých škôl s jednou časťou neznamená, že celý zákon je zlý. "Je tam veľké množstvo dobrých vecí, napríklad aj skrátenie externého štúdia, nemožno hovoriť len o jednej veci. Som zvedavý na protinávrhy," dodal.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok