Radšej príroda, ako preplnené miesta. Čo radia odborníci k blížiacim sa sviatkom?

TA3
21.10.2021 15:51

Čísla nakazených i obetí denne stúpajú, konzílium odborníkov apeluje na ľudí, aby počas sviatkov zvážili návštevu príbuzných i cestovanie na hroby. K blížiacemu sa obdobiu Dušičiek preto vydali niekoľko odporúčaní.

Covid automat sa zatiaľ sprísňovať nebude, pravidlá zostanú nastavené tak, ako doteraz. Konzílium odborníkov to potvrdilo aj na tlačovej konferencii. Vydali však niekoľko odporúčaní, ktorými by sme sa mali riadiť počas sviatkového obdobia, aby sme nevystavili riziku seba a ani svojich blízkych.

5 rád konzília odborníkov: 

  1. Počas predĺženého víkendu si nájdite čas na pobyt v prírode a zostávajte iba v kruhu najbližšej rodiny.
  2. Do čierneho a bordového okresu cestujte len v nevyhnutných prípadoch.
  3. V prípade, že cestovať musíte, preferujte individuálnu dopravu a dodržiavajte základné preventívne opatrenia – noste rúško alebo respirátor, zachovajte si odstup od ľudí mimo vašich blízkych a dodržujte hygienu rúk.
  4. Stretnutia so širšou rodinou a s priateľmi odložte na obdobie s priaznivejšou epidemiologickou situáciou. Zvlášť rizikové sú stretnutia s osobami, ktorým hrozí ťažký priebeh ochorenia Covid-19, a to najmä ak nie sú zaočkované. Sú to starší ľudia, ľudia s chronickými ochoreniami a ľudia s oslabenou imunitou.
  5. Vyhýbajte sa miestam s vysokou koncentráciou ľudí - nákupným centrám, prostriedkom hromadnej dopravy, hromadným podujatiam a stretnutiam vrátane návštevy hrobov počas soboty a nedele, kde sa z dôvodu očakávaného náporu zvyšuje riziko nakazenia.

O tom, čo hovoria aktuálne čísla a čo nás môže čakať na Dušičky, sme sa rozprávali aj v relácii Tak takto:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok