Košický kraj začal očkovať treťou dávkou už aj klientov zariadení sociálnych služieb

TA3 TASR
21.10.2021 14:31

Výjazdové tímy Košického samosprávneho kraja zaočkovali treťou dávkou vakcíny proti ochoreniu Covid-19 vo štvrtok takmer 340 ľudí v štyroch zariadeniach sociálnych služieb. Išlo o klientov aj zamestnancov zariadení Via Lux v košickej Barci, Bethesda senior v košickom Lorinčíku, ako aj Jasanima a Subsidium v Rožňave.

Máte strach z ihiel? Vedci vyvíjajú technológiu, ktorá prinesie bezbolestné očkovanie
TASR/AP (ilu)

Informoval o tom Úrad Košického samosprávneho kraja. „Košický samosprávny kraj má záujem chrániť obyvateľov všetkými dostupnými spôsobmi. Už v najbližších dňoch preto vyrazíme očkovať aj do ďalších zaradení sociálnych služieb v celom kraji,“ informoval predseda kraja Rastislav Trnka.

Ako prví absolvovali očkovanie vakcínou od Pfizer/BioNTech klienti aj personál zariadenia Via Lux v Barci, kde kraj v polovici januára uskutočnil pilotnú vakcináciu prostredníctvom výjazdovej služby. Vo štvrtok sa tam opätovne nechalo zaočkovať takmer 150 ľudí. 

„Zaočkovanosť prijímateľov v našom zariadení je na úrovni takmer 96 percent, čo znamená, že naši klienti si uvedomujú vážnosť situácie, ako aj to, že jediným riešením je vakcinácia. Po konzultácii s lekárom, ktorý posúdil ich zdravotný stav, absolvovali aj tretiu dávku. Tí klienti, ktorí majú aktuálne zdravotné komplikácie, no prejavili záujem o vakcínu, budú zaočkovaní priebežne,“ uviedol riaditeľ Via Lux Vojtech Hintoš.

Košický samosprávny kraj je zriaďovateľom 13 zariadení sociálnych služieb. K štvrtku sa nový koronavírus potvrdil u ôsmich zamestnancov a piatich  klientov. Kraj eviduje troch pozitívnych klientov a jedného zamestnanca v zariadení Anima Michalovciach, v trebišovskom Lumene hlásia pozitívnych štyroch zamestnancov a jedného klienta. 

Jeden klient a jeden zamestnanec má nový koronavírus v zariadení Subsidium v Rožňave a po jednom pozitívnom zamestnancovi hlásia zariadenia Via Lux v Barci a Jasanima v Rožňave. V krajských zariadeniach sociálnych služieb je kompletne zaočkovaných 850 zamestnancov a 1519 klientov.

Východniari s poškodenou imunitou sa mohli na tretiu dávky vakcíny registrovať prostredníctvom korona.gov.sk. Už v nedeľu záujemcov kraj zaočkuje vo veľkokapacitnom centre v Košiciach.
 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok