Pakistan si uctil postrelenú Malálu, chce podporovať vzdelávanie žien

TA3
10.11.2012 20:08

Pakistan si dnes uctil školáčku Malálu Júsafzajovú (15), ktorá sa stala terčom útoku radikálneho povstaleckého bojovníka. Najvyšší predstavitelia sa zaviazali, že budú podporovať vzdelávanie a bojovať proti extrémizmu v juhoázijskej krajine.

Pakistan si uctil postrelenú Malálu, chce podporovať vzdelávanie žien
SITA

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyhlásil dnešný 10. november sa Deň Malály. Vyjadril tak uznanie tínedžerke, ktorá sa zastávala práv dievčat na vzdelanie po tom, čo fundamentalistické hnutie Taliban v pakistanskom údolí Svát zakázalo dievčatám chodiť do školy a tie dokonca zničilo.

"Tragický útok na Malálu ešte viac posilnil odhodlanie pakistanského ľudu bojovať proti hrozbe extrémizmu a terorizmu," vyhlásil hovorca ministerstva zahraničných vecí Muazzam Chán. "Pakistan dôrazne podporuje právo každého dievčaťa na vzdelanie. Sme pevne presvedčení, že vzdelanie podporuje hodnoty ako tolerancia a dláždi cestu k pokroku a rozkvetu. Takisto pomáha bojovať proti silám extrémizmu a netolerantnosti," dodal Chán.

Zástankyňu práv dievčat na vzdelanie v údolí Svát, ktoré bolo v minulosti pod kontrolou Talibanu, postrelil útočník z Talibanu "za trest" 9. októbra. Zároveň zranil jej ďalšie dve spolužiačky. Po počiatočnej liečbe poslali 15-ročnú Malálu do Británie, kde sa zotavuje z ťažkých zranení.

Organizácia Spojených národov (OSN) poslala osobitného vyslanca pre vzdelávanie a bývalého britkého premiéra Gordona Browna do Pakistanu, aby sa tam zúčastnil na rôznych podujatiach počas Dňa Malály. Stretol sa s prezidentom Ásifom Alím Zardárím a odovzdal petíciu podpísanú vyše miliónom ľudí z celého sveta, ktorí vyjadrili podporu "odvážnemu dievčatku Malále Júsafzajovej". Priaznivci Malály v Británii navyše v piatok informovali, že vyše 60.000 ľudí podpísalo petíciu za to, aby bola nominovaná na Nobelovu cenu za mier.

Brown mal ešte dnes navštíviť školu tínedžerky v severozápadnej oblasti Svát.
"Malála predstavuje húževnatosť našich dievčat a žien. Teroristi postrelili Malálu do hlavy a krku. Jej útočníci sa nepokúšajú zabiť len dcéru Pakistanu. Pokúšajú sa zabiť Pakistan," povedal prezident Zardárí.
"Útok na ňu je útokom na každé dieťa v našom regióne. Je to útok na budúcnosť nášho regiónu. Nemôžeme nečinne sedieť, keď na naše deti útočia. Musíme konať. Okamžite," dodal prezident.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok