Tlieskanie z balkónov vystriedali vyhrážky, očkovacie tímy musia sprevádzať hliadky

TA3
24.10.2021 08:00

Nazývajú ich fašistami či obchodníkmi so zdravím. Lekári, očkovacie tímy i vedci čelia osobným hrozbám násilia i smrti. Výnimkou nie je ani online svet, ktorý sa stal živnou pôdou pre hejty a nadávky. Odborníci, ktorým sme paradoxne ešte vlani tlieskali z balkónov, čelia dnes vyhrážaniu a urážkam. Proti atakom musela v Žilinskom kraji zakročiť polícia, ktorá po incidentoch sprevádza všetky výjazdy očkovacích tímov. Upokojila sa v kraji situácia?

Tlieskanie z balkónov vystriedali vyhrážky, očkovacie tímy musia sprevádzať hliadky
Facebook.com/ŽSK

Mobilná očkovacia jednotka Žilinského samosprávneho kraja VakciZuzka čelila počas výjazdov viacerým útokom ľudí, ktorí odmietajú vakcínu. V regióne pritom stúpa počet infikovaných, plnia sa nemocnice a zaočkovanosť je tam nízka. Po opakových incidentoch sa antivaxermi začala zaoberať polícia. Dočasný policajný prezident Štefan Hamran počas návštevy Žiliny vyhlásil, že ataky na zdravotníkov tolerovať nebudú, a nariadil, aby posilnili hliadky.

Tímy sprevádzajú policajti

VakciZuzka, ktorá podáva vakcínu v najmenej zaočkovaných regiónoch, čelila šikane niekoľko týždňov. Ako potvrdila polícia i župa, po posilnení hliadok, ktoré tím sprevádzajú, konflikty ustali. "Aktuálne hliadka PZ SR sprevádza všetky výjazdy VakciZuzky, pri ktorých sme doposiaľ nezaznamenali strety so skupinami občanov odmietajúcich očkovanie," uviedol pre TA3 kraj.

Potvrdilo to aj krajské riaditeľstvo polície s tým, že so samosprávou i zdravotníkmi komunikujú. "V pôsobnosti Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline v súčasnosti neevidujeme incidenty proti očkovacím tímom, respektíve osobám prezentujúcim dôležitosť očkovania." K útokom voči zdravotníkom či očkovacím jednotkám v súvislosti s covidom nedošlo podľa polície ani v susednom Trenčianskom kraji.

Žilinská župa po incidentoch v okolí očkovacích miest verí, že silnejúca tretia vlna pandémie a vysoký počet nezaočkovaných v nemocniciach sú dostatočným argumentom pre všetkých organizátorov incidentov o pozitívnom efekte očkovania.

Útokom čelia mimo pandémie

Ako potvrdili žilinská i martinská nemocnica, očkovanie obyvateľov sa doposiaľ zaobišlo bez akýchkoľvek problémov. Hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline Lenka Záteková uviedla, že v nemocnici agresívne útoky na zdravotníkov alebo vyhrážky v súvislosti s covidom zatiaľ nezaznamenali. Ich vakcinačné tímy očkovali klientov priamo v domovoch sociálnych služieb.

Podotkla však, že útoky či vyhrážky zažíva zdravotnícky i nezdravotnícky personál bez ohľadu na pandémiu. Či ide o urgentný príjem, psychiatriu, pediatriu alebo pohotovosti. "Stretávame sa s fyzickými útokmi, agresivitou, verbálnymi útokmi, vyhrážkami smrti. Ide o pacientov po požití omamných látok, o agresívnych pacientov, sociálne slabších ľudí, bezdomovcov a vo veľkom množstve prípadov zároveň o pacientov rómskej národnosti alebo ich rodinných príslušníkov," uviedla hovorkyňa žilinskej nemocnice.

Už v roku 2019 preto posilnili počet pracovníkov strážnej služby a aj priamo na urgentnom príjme. Za dostatočnú prevenciu to však podľa vyjadrenia hovorkyne nemožno považovať, keďže k agresívnemu správaniu dochádza aj v ambulanciách a na oddeleniach.

S útokmi na zdravotníkov sa nestretla ani Univerzitná nemocnica v Martine. "Očkovanie vo vakcinačnom centre UNM prebieha kultivovane, žiadne útoky ani vyhrážky naši zdravotníci nezaznamenali," informovala nemocnica. S podobnými prejavmi sa nestretol ani nemocničný výjazdový očkovací tím.

Zaoberajú sa aj šírenými hoaxami

Ministerstvo zdravotníctva, ktoré v rámci kampane na sociálnych sieťach vyvracia konšpirácie a nepravdy, uviedlo, že zo situačného centra bezpečnostnej rady na Úrade vlády bude úrad kriminálnej polície dostávať na týždennej báze aj informácie o hoaxoch, ktoré by polícia mohla cez svoje okresné riaditeľstvá intenzívne riešiť.

"Každým prípadom sa zaoberáme, či už v priestupkovom alebo trestnom konaní v závislosti od konkrétneho skutku," potvrdil policajný hovorca Michal Slivka.

"Farmazapredanci", ktorí nasadili životy

Útokom na sociálnych sieťach, ale aj v osobnom živote čelili okrem zdravotníkov aj slovenskí vedci. Ako ešte v júni uviedol v našej relácii Téma dňa infektológ Vladimír Krčméry, vyhrážky dostali aj ďalší členovia konzília odborníkov či epidemiológovia. Medzi nimi aj Alexandra Bražinová, Ján Mikas či Pavol Čekan. 

"Epidémia tým, že priniesla úzkosť a stres, u mnohých demaskovala sklony k rozličným duševným poruchám, ktoré sa v rámci izolácie prejavili," uviedol. Prvý zaočkovaný Slovák sa z bezpečnostných dôvodov musel zdržiavať v zahraničí, keďže po urážkach mu časť antivaxerov prišla začiatkom júla pred dom, obviňovala ho z genocídy a jeho rodine sa vyhrážala smrťou.

Ako uviedol na Facebooku tento týždeň v utorok vedec Pavol Čekan, ktorého tím stojí za vývojom slovenských RT-PCR testov, odborníkom nadávajú do farmazapredancov, podnikateľov na nešťastí, nazývajú ich fašistami či obchodníkmi so zdravím. "Pandémia, ale aj anonymita a zneužívanie slobody prejavu na Facebooku nás vedcov prinútili znášať hejt, vulgárnosti, osočovanie a klamstvá. Nehovoriac o hrozbách fyzickým násilím či smrťou aj smerom k našim blízkym," priblížil. 

Samozvaných odborníkov na epidemiológiu, virológiu či molekulárnu viológiu vyzval, aby sa zamysleli nad klamstvami a nezmyslami na adresu vedcov. "Pretože aj vaše hejty prispievajú k tomu, že mladí vedci nevidia svoju budúcnosť na Slovensku. Aj vaše naháňanie páčikov cez hejty ich vyháňa do zahraničia, kde okrem iných podmienok na vedeckú prácu dostanú namiesto hejtu a hrozieb spoločenské uznanie," napísal Čekan.

Viac o útokoch na zdravotníkov sa dozviete z reportáže redaktora TA3 Petra Revúsa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok