Silnejšiu imunitu sľubujú zo sladených nápojov i guličiek čedaru. Lekári hovoria, kedy zbystriť

TA3 ČTK
21.10.2021 18:00

Ak ste sa v poslednom období stretli so záplavou potravín, ktorých obaly a etikety sľubujú, že pomôžu vašemu imunitnému systému, nie ste sami. Prínosom pre imunitný systém sa teraz oháňajú dokonca i plechovky syrových guličiek.

potraviny obchod syry 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Spoločnosť Good Crisp Co. tento rok v lete uviedla na trh guličky s čedarom, ktoré obsahujú zložku, ktorá podľa etikety "pomáha posilňovať imunitný systém a zlepšuje jeho kľúčové funkcie," napísal spravodajský server The Wall Street Journal.

Hľadáme magické riešenie

V ére covidu spotrebitelia bažia po tom, aby posilnili svoju imunitu a spoločnosti plnia regály s potravinami výrobkov, o ktorých tvrdia, že im v tom pomôžu. Podľa spoločnosti Innova Market Insights, ktorá sa zaoberá prieskumom trhu, uviedli obchodníci v prvej polovici tohto roka na trh 383 potravín a nápojov s tvrdením o posilnenej imunite, čo prekonalo vlaňajší počet 326 výrobkov za prvý polrok. Celkový vlaňajší počet za celý rok sa v porovnaní s predchádzajúcim rokom zvýšil o 31 percent.

"Imunita sa objavuje takmer pri každom rozhovore s klietmi," hovorí Lu Ann Williamsová, riaditeľka pre inovácie spoločnosti Innova. "Bojíme sa ochorieť. Americké zdravotníctvo je veľmi chaotické. Spotrebitelia hľadajú lacnejšiu alternatívu, ktorá by im zaistila nejaké magické riešenie."

Lekári uvádzajú, že živiny, na ktorých marketing stavia svoje tvrdenia spojené s posilnenou imunitou, sú často tie, ktoré imunitný systém k správnemu fungovaniu skutočne potrebuje, vrátane vitamínu C a zinku.

Väčšina ľudí však už má týchto živín dostatok a nepotrebuje ďalšie dávky pridané do jedla, uvádzajú lekári; hoci niektoré výskumy naznačujú, že vitamín C a zinok môžu v niektorých situáciách pomôcť zmierniť príznaky nachladnutia, hovorí Mark Moyad, riaditeľ komplementárnej a alternatívnej medicíny v Lekárskom centre Michiganskej univerzity.

Imunita z nezdravých výrobkov?

Lekári však varujú, že by nás tvrdenie o podpore imunity nemalo presvedčiť ku kúpe výrobku, ktorý je inak nezdravý, a to vrátane potravín a nápojov s vysokým obsahom cukru a tuku. "Pokiaľ si na základe tohto tvrdenia vyberáte značku či výrobok, alebo za ňu platíte vyššiu cenu, spoločnosti vás zneužívajú," povedal Michael Starnbach, profesor mikrobiológie Harvardskej lekárskej fakulty.

Podľa prieskumu, ktorý minulý mesiac uskutočnila spoločnosť CivicScience a zúčastnilo sa ho takmer 4000 dospelých Američanov, viac ako polovica opýtaných uviedla, že by mala záujem o kúpu potravín alebo nápojov, ktoré pomáhajú posilňovať imunitu. Viac ako tretina z nich uviedla, že by za takéto potraviny alebo nápoje zaplatili viac, ako je bežné.

Spoločnosť PepsiCo vo fiškálnom roku končiacom 30. septembra uviedla na trh 120 nových výrobkov, ktoré na etikete alebo v rámci spotrebiteľského marketingu uvádzajú tvrdenie o imunite, čo je dvakrát viac ako v predchádzajúcom roku. Výrobky spoločnosti - od značiek, ako je Mountain Dew až po proteínové koktaily Evolve - obsahujú látky, ako je vitamín C a zinok, ktoré majú podľa etikiet podporiť imunitu. 

Na štíhlych plechovkách šumivého energetického nápoja Mtn New Rise, ktorý bol uvedený na trh na začiatku tohto roka, je vedľa nápisov "mentálna podpora" a "180 mg kofeínu" uvedené "podpora imunity". "Podpora imunity je teraz populárna," uviedla Emily Silverová, viceprezidentka pre inovácie severoamerickej divízie nápojov v spoločnosti. "Snažíme sa poskytovať výrobky, ktoré zodpovedajú potrebám spotrebiteľa so zložkami, ktoré poskytujú vedecky preukázateľné zdravotné účinky, čo umožňuje spotrebiteľovi rozhodnúť sa, čo je pre neho najlepšie," dodala.

Americký úrad pre kontrolu potravín a liečiv všeobecne povoľuje predajcom potravín popisovať účinok, ktorý má zložka na štruktúru alebo funkciu tela, pokiaľ je pravdivý a nie je zavádzajúci.

Pomôcť má špeciálna ingrediencia

Nicole Halmosová z kalifornského Herlongu minula v poslednom roku každý mesiac asi 70 dolárov za energetické nápoje Riff v snahe nájsť zdravšiu alternatívu ku každodennej káve a Red Bullom. Na etikete je uvedené, že nápoj je "nabitý vitamínom C", a na prednej strane plechoviek je vedľa nápisu "energia+" uvedené "imunita". "V dobe covidu sa každá podpora imunity hodí," vysvetlila, prečo siaha práve po tomto nápoji.

Spoločnosť Good Crisp Co. uviedla v júli na trh guličky s čedarom a prísadou, ktorá vraj pomáha imunitnému systému. Tou prísadou je betaglukán wellmune - vláknina získaná z pekárenských kvasníc. V otázkach a odpovediach na stránkach firmy Kerry Group, ktorá wellmune vyrába, sa uvádza, že sa "objavujú dôkazy", podľa ktorých kvasnicové betaglukány môžu povbudiť imunitné bunky v tele k účinnejšej reakciu na patogény.

Podľa Matthewa Parryho, spoluzakladateľa Good Crisp, sa pridanie ďalšej ingrediencie do produktu nijak nelíši od dôvodov, prečo niektorí spotrebitelia užívajú doplnkové multivitamíny. "Ide o to, že nám dodá väčší pocit pokoja a istoty, že pokiaľ z hľadiska stravovania nerobíme všetko dokonale, dostávame potrebné látky aj z iných zdrojov," uviedol.

O tom, ako si s príchodom sychravého jesenného počasia zlepšiť obranyschopnosť organizmu sme sa zhovárali s odborníkmi v relácii Život s diagnózou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok