Vodík ako pohonné médium už aj v nákladných autách

TA3/SZ
20.10.2021 17:00

Spoločnosť Tatra potvrdila vývoj vodíkového, elektrického nákladného auta do ťažkých podmienok. Pôjde o elektromobil s vodíkovým palivovým článkom, ktorý bude slúžiť ako generátor elektrického prúdu

Vodík ako pohonné médium už aj v nákladných autách
Tatra

Nákladné vozidlá Tatra stretávame v tých najťažších podmienkach, v ktorých sú častokrát v prevádzke nepretržite 24 hodín denne. Tatra sa preto rozhodla, že čistá elektrika ako pohon nepripadá do úvahy z dôvodu dlhých prestojov na nabíjanie a relatívne malého dojazdu. Firma sa preto rozhodla vyvíjať elektrickú, 50 tonovú Tatru, ktorá bude mať na palube vodíkový palivový článok ako zdroj energie.

Všetky prednosti týchto svetových nákladiakov budú zachované vrátane nezávislého zavesenia kolies či dostupnosť v kopci so 60% stúpaním. V teréne teda Tatra proti konvenčným súrodencom ukrátená nebude. Rovnako aj na bežnej ceste bude stíhať klasickým spaľovacím verziám, pretože bude musieť zvládať rýchlosti aj nad 85km/h. Spoločnosť chce už budúci rok testovať plne funkčný prototyp v reálnych podmienkach. Či sa však vodík uchytí ako typ pohonu aj v tomto odvetví ukáže čas.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok