Navaľnyj získal cenu za slobodu myslenia. Politici vyzvali Putina, aby ho prepustil

TA3 TASR
20.10.2021 15:14

Sacharovovu cenu za slobodu myslenia v roku 2021 získal ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj. O víťazovi z užšej, trojčlennej nominácie kandidátov rozhodla v stredu Konferencia predsedov Európskeho parlamentu počas plenárneho zasadnutia v Štrasburgu.

Víťazstvo Navaľného na svojom účte na Twitteri potvrdila politická frakcia Európskej ľudovej strany, ktorá ho na zisk prestížnej ceny nominovala. Ľudovci pri tejto príležitosti vyzvali ruského prezidenta Vladimira Putina, aby Navaľného prepustil na slobodu.

Európsky parlament udelením tohtoročnej Sacharovovej ceny za slobodu myslenia väznenému ruskému opozičnému politikovi Alexejovi Navaľnému uskutočnil výzvu na jeho prepustenie. Na svojom účte na Twitteri to v stredu napísal predseda Európskeho parlamentu David Sassoli.

Sassoli, ktorého úlohou ako šéfa zákonodarného zboru EÚ je oznámiť laureáta prestížnej ceny, sa na tohtotýždňovej plenárnej schôdzi EP nezúčastňuje z dôvodu choroby. "Navaľnyj neúnavne bojoval proti korupcii režimu (ruského prezidenta) Vladimira Putina. Stálo ho to slobodu a takmer aj život. Dnes udelená cena je uznaním jeho obrovskej odvahy. Európsky parlament týmto opätovne vyzýva na jeho prepustenie na slobodu," uviedol Sassoli.

Minulý týždeň sa do užšej nominácie dostala aj skupina afganských žien bojujúcich za ľudské práva a uväznená bolívijská politička Jeanine Áňezová. Za Áňezovú, ktorá bola dočasnou prezidentkou Bolívie po odhalení údajných korupčných káuz a odstúpení hlavy štátu Eva Moralesa, lobovala skupina Európskych konzervatívcov a reformistov. Áňezová je vo väzení od marca 2020 pre obvinenia z terorizmu, rebélie a sprisahania. Jej prívrženci ju vnímajú ako symbol represií voči disidentom, zlyhania spravodlivého súdneho procesu a porušenia zásad právneho štátu.

Skupina 11 afganských žien bola nominovaná frakciami socialistov a demokratov a Zelených za svoj „odvážny boj za rovnosť a ľudské práva". Skupinu tvoria Šaharzád Akbarová, vedúca Afganskej nezávislej komisie pre ľudské práva; Anísa Šahídová, novinárka prvej afganskej 24-hodinovej spravodajskej stanice TOLOnews; Zarífa Gafáríová, starostka mesta Majdánšár; Mary Akramíová, vedúca Afganskej ženskej siete; Palvaša Hasanová, riaditeľka Afganského ženského vzdelávacieho centra; Frešta Karímová, zakladateľka mobilnej knižnice a zástankyňa vzdelávania žien; Sahra Karímíová, prvá žena na čele Afganskej štátnej filmovej spoločnosti; Metra Mehránová, spoluzakladateľka hnutia Ženské perspektívy; Horia Mosadeková, aktivistka za práva ľudí a žien; Simá Samarová, bývalá ministerka pre záležitosti žien a expredsedníčka Afganskej nezávislej komisie pre ľudské práva; a Habíba Sarábiová, členka vyjednávacieho tímu Afganskej islamskej republiky.

Slávnostné odovzdávanie cien sa uskutoční 15. decembra rovnako na plenárnej schôdzi EP v Štrasburgu. Zatiaľ nie je jasné, kto cenu v mene uväzneného Navaľného prevezme.

Sacharovovu cenu za slobodu myslenia s finančnou odmenou 50-tisíc eur udeľuje Európsky parlament od roku 1988 jednotlivcom alebo organizáciám, ktoré mimoriadne prispeli k boju za ľudské práva vo svete. Minulý rok túto cenu udelili demokratickej opozícii v Bielorusku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok