Britská kráľovná nepôjde do Severného Írska, lekári jej radia odpočívať

TA3 TASR
20.10.2021 13:12

Buckinghamský palác v stredu oznámil, že kráľovná Alžbeta II. prijala odporúčania lekárov a zrušila plánovanú cestu do Severného Írska. Namiesto toho bude "niekoľko dní" odpočívať.

Alzbeta II. druha 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Palác k tomuto rozhodnutiu neposkytol konkrétne informácie, ale tvrdí, že panovníčka má "dobrú náladu, len je sklamaná z toho, že už nebude môcť navštíviť Severné Írsko", kde mala vo štvrtok a v piatok naplánovanú sériu stretnutí. Informovala o tom agentúra AP. 

Buckinghamský palác zároveň dodal, že Alžbeta II. "posiela najvrúcnejšie želania ľuďom v Severnom Írsku a teší sa na návštevu v budúcnosti". Britská spravodajská televízia Sky News v tejto súvislosti informovala, že kráľovnino rozhodnutie nesúvisí s koronavírusovou pandémiou. Agentúra AFP pripomína, že Alžbeta II. sa v utorok na Windsorskom hrade zúčastnila recepcie pre medzinárodných lídrov, ktorí boli pozvaní na vládny investičný summit.

Prostredníctvom videoprenosu tiež v ten istý deň prijala veľvyslancov Japonska a EÚ. AFP však zároveň dodala, že panovníčku minulý týždeň britské médiá po prvý raz zachytili na verejnosti používať vychádzkovú paličku. 

Alžbeta II. má 95 rokov a je najdlhšie vládnucim britských panovníkom a zároveň najdlhšie vládnucou ženskou panovníčkou v dejinách. Od roku 2016 je aj najdlhšie vládnucim súčasným panovníkom na svete.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok