Novembrový atentátnik z Viedne vykonal útok sám, predtým však mal pomocníkov

TA3 TASR
20.10.2021 12:39

V prípade teroristického útoku v rakúskej metropole Viedeň z 2. novembra 2020 išlo o osamelého útočníka. Pred atentátom však dostával psychickú podporu a pomoc pri nákupe zbraní.

Novembrový atentátnik z Viedne vykonal útok sám, predtým však mal pomocníkov
TASR/AP

Hrozia im vysoké tresty

Uviedli to v stredu na tlačovej konferencii hovorkyňa viedenskej prokuratúry Nina Buseková a hlavný policajný vyšetrovateľ Michael Lohnegger. Informuje o tom agentúra APA. Podľa ich slov vyšetrovanie atentátu do značnej miery pokročilo a vo vyšetrovacej väzbe sa nachádza sedem podozrivých, ktorí sa na útoku údajne podieľali. Všetkým hrozia vysoké väzenské tresty.

Troch ďalších podozrivých už obžalovali z členstva v teroristickej organizácii, napríklad pre šírenie propagandistických materiálov džihádistickej skupiny Islamský štát (IS), pričom dvoch z nich už odsúdili. V súčasnosti sa vedie intenzívne vyšetrovanie ešte voči 30 ďalším obvineným, spresňuje APA.  

Siedmim podozrivým, ktorí sa nachádzajú vo väzbe, hrozí 20–30-ročné väzenie alebo doživotie, teda rovnako prísny trest, aký by dostal aj samotný atentátnik. Buseková totiž uviedla, že mali vedomosť o plánoch páchateľa. 

Traja z podozrivých mu údajne pomáhali pri nákupe zbraní, napríklad aj poskytnutím kontaktov. Štyria ďalší atentátnikovi poskytovali psychickú podporu, cituje APA.

Útočník bol zastrelený políciou

Teroristický útok v centre Viedne 2. novembra minulého roku vykonal vtedy 20-ročný Kujtim Fejzulai, ktorý mal rakúske i severomacedónske občianstvo. V čase atentátu, ktorý si vyžiadal štyri obete a vyše 20 zranených, mal pri sebe falošný pás s výbušninami, automatickú strelnú zbraň, ručnú strelnú zbraň a mačetu. 

Polícia ho krátko po útoku zastrelila. Fejzulai bol v decembri 2019 predčasne prepustený z väzenia, kde si odpykával trest za pokus vycestovať do Sýrie a pripojiť sa tam k organizácii Islamský štát.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok