Bolsonaro môže čeliť trestnému stíhaniu. Jeho rozhodnutia zrejme urýchlili šírenie koronavírusu

TA3
20.10.2021 10:45

Senátor Renan Calheiros, ktorý vedie vyšetrovanie brazílskeho Senátu vo veci postupu vlády prezidenta Jaira Bolsonara v súvislosti s koronavírusovou pandémiou, navrhol obviniť prezidenta Bolsonara z vraždy pre údajné chyby vlády, ktoré viedli k úmrtiu desiatok tisíc ľudí. Prezident správu nekomentoval. Vyšetrovanie v minulosti označil za politicky motivované.

Oddialil začiatok očkovacej kampane

Opozičný senátor Calheiros pripravil pre vyšetrovaciu komisiu takmer 1200-stranovú správu, v ktorej sa uvádza, že Bolsonaro nevyžil na začiatku pandémie príležitosť na nákup vakcín proti koronavírusu. Týmto krokom tak oddialil v Brazílii začiatok očkovacej kampane, čo viedlo k smrti približne 95-tisíc ľudí.

Podľa správy Bolsonara k tomuto kroku viedla jeho "neopodstatnené viera v teóriu kolektívnej imunity prirodzeným infikovaním a v existenciu lieku".

Správa celkovo navrhuje obviniť Bolsonara až z 13 trestných činov — medzi iným aj z genocídy pôvodných obyvateľov Brazílie pre kroky, ktoré viedli k tomu, že indiánske populácie sa stali  v súvislosti s pandémiou COVID-19 zraniteľné. V stredu o tom informovala agentúra Reuters. O správe ešte musí hlasovať uvedená senátna komisia, ktorá ju môže vetovať alebo pozmeniť. Toto hlasovanie je naplánované na budúci týždeň.

Bolsonara vyšetrovanie neznepokojuje

Podľa agentúry Reuters je však nepravdepodobné, že k obvineniu Bolsonara príde, keďže toto obvinenie by proti prezidentovi musel vzniesť brazílsky generálny prokurátor, ktorého do funkcie vymenoval samotný Bolsonaro.  

Brazílsky prezident odmieta vyšetrovanie postupu svojej vlády v súvislosti s koronavírusovou pandémiou Senátom a označil ho za politicky motivované. Ide podľa neho o "žart", ktorý ho neznepokojuje.

Brazília zaznamenala od začiatku pandémie viac ako 600-tisíc úmrtí v súvislosti s ochorením Covid-19, čo je druhý najvyšší počet obetí na svete po USA.

Mnohí odborníci na verejné zdravie kritizujú Bolsonara za to, že vystupoval proti zavedeniu lockdownu, odmieta na verejnosti nosiť rúško a vyhlasuje, že nie je zaočkovaný. Bolsonaro okrem toho presadzoval liečbu covidu klinicky neovereným liečivom proti malárii hydroxychlorochín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok