Žitňanská: minister Borec je figúrka na šachovnici

TASR
10.11.2012 15:45

Minister spravodlivosti Tomáš Borec je figúrkou na šachovnici, ktorou posúvajú iní. Tvrdí to jeho predchodkyňa v kresle Lucia Žitňanská. Podľa nej súčasný šéf justície urobil doteraz len minimum práce v podobe organizačných opatrení či personálnych zmien, pri ktorých je navyše vidieť, že boli robené na zákazku.

Žitňanská: minister Borec je figúrka na šachovnici
SITA

"Borecovi evidentne chýba koncepcia justície, a preto robí len to, čo mu niekto zadá," uviedla v hodnotení činnosti ministerstva spravodlivosti z 5. novembra Žitňanská.

Dodala, že minister Borec situáciu v justícii neupokojil, len zatvára dvere, aby nebolo vidieť do jej vnútra. Pripomenula, že počas svojho pôsobenia sa snažila justíciu čo najviac otvoriť verejnosti. Žitňanská ďalej tvrdí, že Borec uzatvoril strategické spojenectvo so šéfom Najvyššieho súdu SR Štefanom Harabinom. "Tým v justícii zakonzervoval aj všetky dobre známe praktiky z minulosti - šikanovanie oponentov, rodinkárstvo a rôzne bratstvá, ovládajúce slovenskú justíciu," doplnila Žitňanská.

Exministerka spravodlivosti reagovala na výsledky kontrolného dňa na ministerstve spravodlivosti, ktorý ešte 9. októbra absolvoval premiér Robert Fico (Smer-SD). Šéf vládneho kabinetu sa s ministrom Borecom zhodol, že pár ľudí kazí dobré meno celej justície. Ide o prípady, ktoré je ťažko odstíhať a odsúdiť. Fico to povedal na margo korupcie v justícii. Absolútna väčšina sudcov si podľa neho aj ministra spravodlivosti robí poctivo svoju prácu.

Fico pochválil Boreca za to, že upokojil situáciu v súdnictve a ubezpečil, že má jeho plnú dôveru. Okrem iných úloh od neho očakáva, že bude aktívny v boji proti daňovým únikom. Podľa Fica by minister mal pracovať na opatreniach v obchodnom práve, ktoré budú zamedzovať daňovým únikom, na túto problematiku by sa mali špecializovať aj sudcovia, prehodnotiť by sa mala skutková podstata daňových trestných činov a zaviesť by sa mali aj nové opatrenia. Podľa Fica by sa napríklad zo zákona mohli vymazať z obchodného registra také spoločnosti, ktoré sa budú správať neeticky. Premiér hovoril aj o vzniku registra diskvalifikovaný osôb, teda tých, ktoré nebudú môcť podnikať.

Predseda vlády ocenil, že rezort sa chce vrátiť k zavedeniu justičných čakateľov. Ide o inštitút, ktorý pripravuje záujemcov na sudcovské povolanie. "Sám som prešiel procesom výchovy ako justičný čakateľ," povedal Fico. Podľa neho išlo o tvrdú prípravu, ktorá bola ťažšia ako štúdium na právnickej fakulte. Justičných čakateľov z legislatívy vyškrtol zákon z dielne predchádzajúcej vlády, bol však napadnutý na Ústavnom súde (ÚS) SR. "My do určitej miery očakávame, akým spôsobom rozhodne Ústavný súd, aby sme nezaviedli ďalší nejaký problém," povedal Borec. Novelu zákona, ktorá by mala justičných čakateľov vrátiť do praxe, podľa neho budú na ministerstve pripravovať tak, aby boli nachystaní na obe verzie rozhodnutia ÚS SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok