Ženské čaje zaberú na každý hormonálny výkyv od PMS, cez tehotenstvo až po menopauzu

TA3/zm
20.10.2021 08:00

Ženský cyklus je neustále ovplyvňovaný hormónmi, a tak nielen v priebehu mesiaca, ale i celého života potrebujeme na rovnováhu niečo iné. Pomôcť nám pri tom môžu bylinky a z nich pripravené čaje. Viete, aký si máte servírovať, keď sa blížia vaše dni alebo ak prechádzate menopauzou?

Ženské čaje zaberú na každý hormonálny výkyv od PMS, cez tehotenstvo až po menopauzu
Pexels/KoolShooters

Sú dni, kedy sa cítime dobre a potom sú tie horšie, kedy ani nemôžeme za to, že je všetko rozhádzané. Dôvodom sú hormóny, ktoré však dokážete mať pod kontrolou vďaka bylinkovým čajom ktoré poznali už naše babičky. Ich liečivá sila dokáže upratať všetky rozhádzané hormóny a opäť sa budete cítiť vo forme.

Čaje na PMS

Tri písmená, ktorých význam pozná nejedna žena. Predmenštruačný syndróm nás ovláda ako zázračný prútik, nevieme si pomôcť s chuťami, ale i premenlivou náladou. Do rovnováhy vás dokážu dostať bylinkové čaje. Či už si ich nazbierate alebo budete hľadať zmes v čajovni, mala by obsahovať  ďatelinu, rebríček, ľubovník alebo žihľavu.

Všetky upokojujú stresové hormóny a do tela vyplavujú všetky svoje vitamíny a minerály postupne, takže by ste nemali cítiť návaly hladu ani hnevu.

Tehotenstvo a bylinky

Ďalším hormónmi ovplyvňovaným obdobím ženy je tehotenstvo. Je   oveľa viac známych byliniek, ktorým by ste sa v požehnanom stave mali vyhýbať, aby nespôsobili falošné kontrakcie. Z tých je najznámejšia šalvia. Ale zamerajte sa skôr na rastliny, ktoré tehotenstvu prospievajú. 

Bylinky pre ženy Pexels/Karolina Grabowska

Pri prvotných nevoľnostiach pomôže žalúdku uľaviť mäta a medovka. Ak ste vo fáze zadržiavania vody, mali by ste si pripraviť čaj z brezových listov alebo rebríčka.

Relaxačné účinky a uvoľňovanie svalov zas navodí čaj z maliny, čo môžete oceniť v poslednej fáze tehotenstva.

Menopauza

V období menopauzy sa hormónom nedokážete ubrániť. Od návalov tepla, cez náladovosť až po zhoršený spánok, všetko patrí k príznakom, ktoré bylinky dokážu pozitívne ovplyvniť. Rozmarín a medovka vám pomôžu s väčšinou z nich.

Ak váš však trápi, že ste vplyvom menopauzy začali priberať, rozhodne si denne servírujte kvalitný zelený čaj. Šalvia zas pomôže s nadmerným potením.    

Témy: čaj bylinky
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok