Prečo sa cítite tieto dni takí nesústredení? Stres a únava nie sú jediný dôvod

TA3/bd
19.10.2021 09:00

Všetci máme dni, keď sa cítime byť dušou niekde inde. Hlava plná akejsi hmly však nie je žiadna zábava, najmä ak vám prekáža v schopnosti sústrediť sa na dôležité veci ako je práca, rodina alebo škola. Čo sa s vami deje a prečo sa nedokážete sústrediť?

Prečo sa cítite tieto dni takí nesústredení? Stres a únava nie sú jediný dôvod
FreePik

1. Ste unavení

Keď sa cítite unavení, spomaľuje sa nielen vaše telo, ale aj mozog. Tým, že máte aj menej kvalitného spánku, človek nie je schopný sústrediť sa a zostať koncentrovaný pri jednej úlohe bez toho, aby robil chyby. Výskumy skutočne ukazujú, že deprivácia spánku zhoršuje výkon, učenie a pamäť. Príčinou je neschopnosť niektorých mozgových buniek fungovať a navzájom komunikovať. Ako si pomôcť? Jednoducho musíte spať minimálne 7 hodín denne. Tu sú jednoduché stratégie:

  • Vyhnite sa dlhému spánku počas dňa.
  • Choďte do postele a vstávajte každý deň v rovnaký čas, dokonca aj cez víkendy.
  • Tesne pred spaním sa vyhýbajte ťažkým jedlám, alkoholu alebo stimulantom, ako je kofeín.
  • Ak ste unavení aj po celonočnom spánku, zvážte, či niečo neovplyvňuje jeho kvalitu, napríklad nadmerné cvičenie, nadmerné pitie alkoholu alebo kofeínu alebo stres.

unava FreePik

2. Ste v strese

Aj stres môže sabotovať vaše sústredenie. Keď prežívate stres alebo úzkosť, mozog (a niekedy aj telo) je taký zaneprázdnený snahou bojovať proti nepríjemným pocitom, že môže byť ťažké sústrediť sa na čokoľvek iné. Medzi ďalšie príznaky stresu patria:

  • Napätie v krku, chrbte alebo ramenách
  • Znížená chuť na sex
  • Hnev
  • Bolesti hlavy

Ako si pomôcť? Cvičte a pravidelne meditujte. Jedzte potraviny bohaté na živiny, doprajte si kvalitný spánok. Zdravé a odpočinuté telo je lepšie vybavené na zvládanie stresu. Skúste si písať denník. Odstránite tak všetky turbulentné myšlienky z hlavy na papier. Stanovte si hranice a čas, ktorý chcete veciam venovať. Aj keď sú veci, ktorým sa nevyhnete a nemôžete v práci povedať NIE, nezaväzujte sa viac, ako je potrebné. Sledujte si svoje povinnosti, plánujte veci, ako sú schôdzky do kalendára (a kontrolujte ich plnenie). Môže to byť veľmi užitočné. 

unava FreePik

3. Ste hladní alebo vám chýbajú niektoré živiny

Byť hladný môže tiež brániť sústredeniu. Ak hladina cukru v krvi klesne v dôsledku hladu, človek môže cítiť až mdloby, točí sa mu hlava v dôsledku čoho sa môže cítiť nesústredený. Hlad tiež vedie k nedostatku energie, čo zase spôsobuje zmätok.

Niekedy máte zase nedostatok správnych živín. Váš mozog napríklad potrebuje na palivo glukózu, ktorú vaše telo absorbuje z cukrov a sacharidov. Preto občerstvenie niečím sladkým, napríklad kúskom ovocia, môže dočasne posilniť pamäť, myslenie a mentálne schopnosti. Ak teda zo stravy obmedzíte príliš veľa sacharidov, vaša koncentrácia môže utrpieť.

Začnite ráno zdravými raňajkami, ako sú ovsené vločky alebo vajcia, aby ste naštartovali metabolizmus. Raňajkové jedlá plné celozrnných produktov, mliečnych výrobkov a ovocia s vysokým obsahom vlákniny môžu pomôcť zlepšiť krátkodobú pamäť a pozornosť. Vyberajte potraviny, ktoré podporujú funkciu mozgu. Zamerajte sa napríklad na dve porcie tučných rýb týždenne. A čo viac, jedzte denne orechy, semienka alebo tmavú čokoládu. Dodajú vám vynikajúce zdroje antioxidantov. Nebuďte hlavne bez jedla viac ako štyri hodiny. 

Info: Aj omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v tučných rybách, ako je losos, hrajú zásadnú úlohu v zdraví mozgu a funkcii pamäte.

hlad dieta FreePik

4. Snažíte sa robiť príliš veľa vecí naraz

Aj keď sa môžete hrdiť tým, že ste majstrom multitaskingu, v skutočnosti to znižuje vašu efektivitu a výkon. Keď sa pokúšate robiť dve veci naraz, vášmu mozgu chýba schopnosť vykonávať obe úlohy súčasne. Stanovte si priority. Vytvorte si preto zoznam a najskôr sa zamerajte na najnaliehavejšie povinnosti.

5. Máte poruchu pozornosti

Nedostatok koncentrácie môže byť znakom vážnejšieho problému, ako je porucha pozornosti alebo hyperaktivita (ADHD). Je to stav charakterizovaný pretrvávajúcou nepozornosťou, hyperaktivitou alebo impulzivitou. Aj keď býva často spojený s detským vekom, ADHD sa môže prejaviť aj v tínedžerskom veku a v dospelosti. Nasledovné charakteristiky sú výpovednými znakmi, že ide o ADHD:

  • Často meškáte.
  • Zabúdate si veci.
  • Ako dieťa ste mali problémy so správaním.
  • Ste impulzívni a stav neviete ovládať.
  • Neviete sa zorganizovať.
  • Ľudia sa sťažujú, že ich nepočúvate.

Ak vás väčšina týchto symptómov opisuje a výrazne narúša vaše každodenné činnosti a vzťahy, bolo by múdre požiadať o stanovisko lekára. Liečba ako kognitívna behaviorálna terapia, ktorá zvyšuje povedomie o koncentrácii môže ľuďom s ADHD pomôcť rozvinúť praktické zručnosti na jej zlepšenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok