Je to mediálna hra. Šéf Zemanovej kancelárie kritizuje pátranie po jeho stave

TA3 TASR
18.10.2021 16:58

Žiadosť predsedu českého Senátu Miloša Vystrčila o podanie prognózy zdravotného stavu prezidenta Miloša Zemana bola iba mediálnou hrou, vyhlásil vedúci Zemanovej kancelárie Vratislav Mynář. O prezidentovom zdraví neposkytol na tlačovej konferencii žiadne informácie.

Miloš Zeman 1140 px (SITA/Branislav Bibel)
SITA/Branislav Bibel

Šéf Senátu minulý týždeň najprv žiadal o poskytnutie informácií prezidentskú kanceláriu a neskôr aj Ústrednú vojenskú nemocnicu, kde je Zeman hospitalizovaný. Vystrčil v pondelok dostal odpoveď z nemocnice, ale verejnosť chce o jej obsahu informovať až po porade s právnikmi.

Mynář zdôraznil, že o Zemanovom zdravotnom stave má právo informovať iba on sám alebo prezidentova rodina. Uviedol, že hospitalizácia hlavy štátu bola vopred plánovaná A poprel, že Zemana priviezli do nemocnice v bezvedomí. "Keby to tak bolo, mal by na tvári kyslíkovú masku a bol by napojený na prístroje - a to nebol," skonštatoval Mynář. 

Informoval, že bol svedkom toho, ako Zeman v prítomnosti predsedu Poslaneckej snemovne Radka Vondráčka podpísal dokumenty o zvolaní ustanovujúcej schôdze dolnej komory parlamentu na 8. novembra.  

V ČR sa medzičasom začalo verejne špekulovať, či je podpis pod dokumentom pravý. Už v utorok sa má zísť senátna komisia, ktorá bude rokovať o tom, či vyhlásiť Zemana za neschopného zastávať úrad. Miloš Zeman je v nemocnici od nedele 10. októbra. Podľa jeho ošetrujúceho lekára sú dôvodom hospitalizácie komplikácie súvisiace s jeho chronickými zdravotnými ťažkosťami. Médiá špekulujú, že prezident trpí vážnym ochorením pečene.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok