Finančný výbor rokoval prevažne o zákonoch z dielne rezortu financií

TA3 TASR
18.10.2021 15:34

Prevažná časť diskusie na pondelkovom rokovaní parlamentného finančného výboru bola venovaná zákonom z dielne Ministerstva financií SR. Podané boli tiež viaceré pozmeňujúce návrhy. Uviedol to predseda výboru Marián Viskupič.

Tento rok minieme takmer to, čo sme schopní vybrať za dva roky, hovorí Viskupič
TASR/Jaroslav Novák

Na programe rokovania bolo 12 bodov. Členovia výboru debatovali okrem iného aj o zákone z dielne Ministerstva dopravy a výstavby SR o výbere mýta za využívanie vymedzených úsekov, ktorý upravuje možnosť vymáhania neuhradených poplatkov za použitie cestnej infraštruktúry v inom členskom štáte Európskej únie. 

Výbor sa venoval aj materiálom ministerstva školstva, ktoré sa týkali úpravy zákonov o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a tiež tzv. školského zákona. "Rokovanie o zákonoch z dielne Ministerstva financií SR bolo obohatené o viacero pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov legislatívno-technického charakteru, ale tiež vyprecizovania úprav v rozličných oblastiach," priblížil Viskupič.

Novela hovorí o zaokrúhľovaní platieb

Návrhom zákona o bankách sa má transponovať smernica EÚ a harmonizovať právny rámec krytých dlhopisov, ktoré musia spĺňať určité štrukturálne požiadavky. V prípade zákona o finančnej správe dochádza najmä k úprave služobného pomeru príslušníkov finančnej správy a tiež rozšíreniu kompetencií v konkrétne špecifikovaných oblastiach.

Novelou zákona o cenách má dôjsť k zaokrúhľovaniu hotovostných platieb s cieľom minimalizovania potreby používania jednoeurocentových a dvojeurocentových mincí.

Žiadosť s elektronickou pečaťou

Účinnosť tohto zákona by sa mala na základe pozmeňujúceho návrhu z výboru posunúť z 1. januára 2022 na 1. júla 2022, teda o šesť mesiacov, aby sa vytvoril dodatočný časový priestor na nastavenie softvérov registračných pokladníc.  

Výbor hovoril aj o zákonoch z daňovej oblasti, o daňovom poriadku a zákone o účtovníctve, kde bola tiež pozmeňujúcim návrhom upravená možnosť pri podávaní žiadosti o sprístupnenie účtovných dokumentov pre právnické osoby opatriť žiadosť nielen kvalifikovaným elektronickým podpisom, ale aj kvalifikovanou elektronickou pečaťou.

Finančný výbor má zasadať aj v utorok. Predmetom rokovania bude schválenie spoločných správ k jednotlivým bodom. Viskupič dodal, že výbor sa bude zaoberať aj opozičným návrhom na odvolanie ministra hospodárstva Richarda Sulíka a návrhom uznesenia, ktorým finančný výbor vyzýva guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) Petra Kažimíra k vyvodeniu osobnej zodpovednosti v súvislosti s jeho obvinením.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok