Bošňák: Regionálne rozdiely sú veľké, delta Slovenskom asi prehrmí v špičkách

TA3
19.10.2021 07:00

Už dva mesiace fungujeme s plne prepuknutou delta mutáciou koronavírusu. Počty ľudí s pozitívnym výsledkom testu sa síce denne rátajú v stovkách, ale analytici nevidia dôvod na paniku. Na lôžkach covid oddelení leží po víkende niečo cez 900 pacientov a hospitalizácie sú krátke. O tom, čo hovoria čísla o vývoji pandemickej situácie sme sa rozprávali s analytikom Ivanom Bošňákom.

Nové čísla
TASR/Milan Kapusta

Rýchlosť pribúdania

Bošňák potvrdil, že Slováci sú v tretej vlne už významne premorení. Pripomenul, že tento druh imunity je trvalejší, než sa pôvodne čakalo, ale vzťahuje sa len ku konkrétnemu typu koronavírusu a ochrana sa týka skôr len konkrétneho premoreného človeka, než jeho okolia.

Bošňák poznamenal, že ak zvyšok obyvateľstva nie je zaočkovaný, tak je určitá skupina ľudí, ktorí v prípade delty vykazuje pozitivitu, má symptómy, ide do nemocnice a ochoreniu aj podľahne. "Všetky tieto štyri parametre dosahujú hodnoty, ktoré sú v novinách komentované ako rekordné, veľmi rýchlo rastúce a tak ďalej," povedal analytik. Zdôraznil, že treba brať do úvahy práve parametre rastu a to, či nakazení pribúdajú rýchlo, alebo pomalšie.

Faktor hospitalizovaných

Hospitalizácie označil Bošňák za najkritickejší parameter. Rast pacientov v nemocniciach je však podľa neho pomalší, než sa čakalo. "Hovorili sme dve veci o delte. Že sa veľmi rýchlo šíri, teda preskočí na ľudí. Relatívne veľké percento musí ísť do nemocnice, hovorilo sa, že desať, deväť percent," vysvetľuje Bošňák. Analytik zdôraznil, že v nemocniciach sme nezaznamenali taký nárast, ako sme mali takto pred rokom na jeseň.

"Takto pred rokom nám z 500 na 1000, nárast hospitalizovaných, trval presne päť dní," upozornil Bošňák. Pripomenul, že 30. septembra tohto roku sme mali 540 hospitalizovaných. "Ešte nie sme ani na dvojnásobku a ubehlo 17 dní," spresnil.

Nie je to dramatické

Podľa analytika zomrie 10 až 15 percent tých, ktorí sa s delta variantom dostanú do nemocnice. "Nám už na deltu prišlo do nemocníc 3000 pacientov," zhrnul s tým, že úmrtí je asi 300. "Je dôležité pozrieť na to, že 1800 odišlo domov a 300 boli bohužiaľ úmrtia, takže ten pomer je asi 15 percent," vyčíslil. "Nárast nie je taký dramatický," zdôraznil.

Bošňák priznal, že bod, keď začnú čísla kulminovať, predpovedať nevie. "Ale ak by sa to vyvíjalo tak, ako sa to vyvíja v podobne zaočkovaných krajinách, ako je Slovinsko a Chorvátsko, tak Slovensko nebude mať priemerné čísla a nemá zmysel sa na to pozerať," povedal. 

Rolu zohrávajú aj výrazné regionálne rozdiely. "Regionálne rozdiely sú veľmi veľké a delta asi Slovenskom prehrmí v špičkách, ale chvíľu to bude trvať vďaka dobrému počasiu, ktoré máme. Stretlo sa pár parametrov, ktoré skôr pomáhajú, ako by škodili," vysvetlil analytik.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok