Pri tureckej hranici sa bojuje, počet utečencov rastie

TASR
10.11.2012 10:44

Sýrske vládne jednotky a povstaleckí bojovníci vedú prudké boje v oblastiach neďaleko hranice s Tureckom, v dôsledku čoho do susednej krajiny utekali ďalší civilisti. Informovali o tom opoziční aktivisti.

Pri tureckej hranici sa bojuje, počet utečencov rastie
SITA

Sýrske vládne jednotky a povstaleckí bojovníci viedli dnes prudké boje v oblastiach neďaleko hranice s Tureckom, v dôsledku čoho do susednej krajiny utekali ďalší civilisti. Informovali o tom opoziční aktivisti.
Ostreľovanie a nálety hlásili v sýrskom meste Maarrat an-Numán a ďalších povstalcami kontrolovaných oblastiach v severnej provincii Idlib.

"Za posledných 24 hodín utieklo z oblastí neďaleko sýrsko-tureckej hranice približne 20.000 ľudí," uviedol šéf exilového Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) Rámí Abdal Rahmán. "Niektorým sa podarilo vstúpiť na turecké územie. Iní hľadali útočisko v kurdských oblastiach v Sýrii, ktoré sú dosť pokojné," povedal pre agentúru DPA.

Aktivista Ammár Idlibí z provincie Idlib pre DPA uviedol, že počet dezertérov zo sýrskej armády, ktorí utiekli do Turecka, dosiahol za posledný deň najmenej 100. Turecké médiá informovali, že do Turecka prišlo v piatok 26 sýrskych dôstojníkov vrátane najmenej dvoch generálov.

Rozdelená sýrska opozícia bude dnes v Katare hovoriť o Spojenými štátmi podporovanom návrhu na vytvorenie jednotného a reprezentatívnejšieho opozičného vedenia, v ktorom by malo zastúpenie široké spektrum skupín snažiacich sa o zosadenie režimu prezidenta Bašára Asada. Sýrska národná rada (SNC), hlavné opozičné zoskupenie, ktorému ponúkli 15 z celkovo 50 kresiel v navrhovanom grémiu, sa podľa opozičných zdrojov obáva, že nová iniciatíva oslabí jej postavenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok