Nemocnica odpovedala Senátu, či je prezident Zeman schopný zvládať svoju funkciu

TA3 TASR
18.10.2021 10:57

Ústredná vojenská nemocnica odpovedala Senátu na otázku, či zdravotný stav umožňuje prezidentovi Milošovi Zemanovi vykonávať svoju funkciu. Obsah odpovede nemocnice zo zákonných dôvodov nezverejní.

Môže vykonávať svoju funkciu?

"S listom, ktorého obsah nebudeme nijako komentovať, sa zoznamuje predseda Miloš Vystrčil, ktorý ho poskytne členom organizačného výboru Senátu," oznámila hovorkyňa Senátu Nguyen Sue.

"V piatok 15. októbra 2021 obdržal riaditeľ Ústrednej vojenskej nemocnice - Vojenskej fakultnej nemocnice Praha profesor MUDr. Miroslav Zavoral, Ph.D., otázky predsedu Senátu týkajúce sa prezidenta republiky Miloša Zemana. Dnes, 18. 10. 2021 o 9.00 hod., Zaslal riaditeľ ÚVN profesor Miroslav Zavoral oficiálnou cestou predsedovi Senátu Českej republiky odpovede spracované so všetkou váhou zodpovednosti," informovala hovorkyňa ÚVN Jitka Zinke v tlačovej správe.

Hovorkyňa Senátu odmietla komentovať, či list obsahuje len odpoveď na to, či je prezident Miloš Zeman schopný vykonávať svoj úrad, alebo nie, alebo aj konkrétne informácie o Zemanovom zdravotnom stave. 

"Potom to bude predmetom právnej analýzy, čo z toho smie Senát zverejniť," uviedla na otázku iDNES.cz hovorca Nguyen Sue."Dovoľujeme si touto cestou poďakovať špecialistom z oblasti medicíny, a tiež popredným odborníkom z oblasti ústavného práva, za súčinnosť. Obsah odpovede z dôvodu dodržiavania zákonných ustanovení ÚVN zverejňovať nebude, "dodala.

Porada s expertmi

Predseda Senátu pre Novinky.cz uviedol, že správu už dostal a teraz sa poradí s právnymi expertmi, čo môže verejnosti oznámiť. "Nie je dobré, aby som niečo hovoril, kým to nebude skonzultované," povedal Miloš Vystrčil s tým, že právny rozbor listu by mohol byť pripravený v pondelok podvečer. 

Prezident Zeman je v ÚVN hospitalizovaný od 10. októbra. Hrad jeho zdravotný stav nekomentuje. Minulý týždeň vo štvrtok pred novinárov predstúpila jeho manželka Ivana s tým, že jej manžel je "chorý a potrebuje nabrať sily". Podľa portálu iDNES.cz otázniky panujú najmä ohľadom toho, či zdravotný stav umožňuje Zemanovi vykonávať svoju funkciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok