Nerovnomerná distribúcia vakcín proti covidu vedie k novým variantom, tvrdí šéf OSN

TA3 TASR
18.10.2021 10:34

Nerovnomerná distribúcia vakcín proti koronavírusu vedie k vzniku nových variantov vírusu SARS-CoV-2 a k spomaľovaniu svetovej ekonomiky. V pondelok to vyhlásil generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres.

"Nerovnomernosť v očkovaní dáva možnosť vzniku a šíreniu variantom COVID-19. Svet je tak odsúdený na väčší počet úmrtí a predlžujúce sa spomaľovanie ekonomiky," píše sa v príspevku Guterresa na sociálnej sieti Twitter. Podľa Guterresa "bez koordinovaného a spravodlivého prístupu nie je možné trvalo znížiť počet prípadov v žiadnej krajine".

Guterres spolu s generálnym riaditeľom Svetovej zdravotníckej organizácie Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom predstavili začiatkom októbra stratégiu na dosiahnutie globálnej zaočkovanosti proti ochoreniu Covid-19 do polovice roka 2022. Stratégia predvída vakcináciu 40 percent obyvateľstva v každej krajine sveta do konca roka 2021 a 70 percent populácie do polovice budúceho roka. K tomu, aby svet tento cieľ dosiahol, je pritom potrebné vyrobiť najmenej 11 miliárd dávok vakcín proti koronavírusu.

V tejto súvislosti Tedros poukázal na "desivú nerovnosť" v globálnej distribúcii vakcín proti koronavírusu, keď bohatšie krajiny doposiaľ spotrebovali až 75 percent všetkých vyrobených očkovacích látok. Krajiny s nízkym príjmom pritom dostali len menej než jedno percento zo svetovej produkcie vakcín proti koronavírusu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok