Dôvody, prečo sa vám kazia zuby, aj keď si ich pravidelne čistíte. O bode 6 ste určite nepočuli

TA3/bd
18.10.2021 09:00

Pokiaľ ide o dentálnu hygienu, myslíte si, že ste pre vaše zdravé zuby urobili maximum, keď ste si ich ráno a večer umyli? Máte predsa najnovšiu zubnú kefku a zubnú pastu z reklamy. Pravdepodobne budete prekvapení, keď vám povieme, že sa vám aj tak vytvorí zubný kaz.

Dôvody, prečo sa vám kazia zuby, aj keď si ich pravidelne čistíte. O bode 6 ste určite nepočuli
FreePik

Predtým, ako od zlosti vyhodíte zubnú kefku do koša, urobíme si v tom jasno. Správne návyky ústnej hygieny sú nevyhnutné pre zdravé zuby a ďasná. A sú obzvlášť dôležité pre ľudí, ktorí sú náchylní k tvorbe kazov. Pokračujte teda v čistení dvakrát denne a pravidelnom používaní aj zubnej nite.

zuby FreePik

1. Vaša genetika

Ak máte v rodine kazivé zuby, má s nimi niečo dočinenia aj vaša DNA. Môžete sa dokonca narodiť so zlými zubami. Aj keď veci, ako je vaša ústna hygiena a strava, môžu výrazne prispieť k obmedzeniu kazov, výskum ukazuje, že genetika hrá rovnako veľkú úlohu v riziku vzniku kazu. 

Napríklad gény súvisiace s kazmi sa najčastejšie podieľajú na tvorbe skloviny, produkcii slín alebo imunitnej odpovedi. Genetika môže tiež určiť typ baktérií, ktoré žijú vo vašich ústach, čo môže spôsobiť, že budete náchylnejší na kazy a ochorenia ďasien. 

zuby FreePik

2. Ustupujúce ďasná

Všimli ste si, že sa vám v poslednom čase znižujú línie ďasien? Pravdepodobne vám ďasná ustupujú pod vrstvu skloviny a odhaľujú koreňový povrch zubov. Tento stav máva vážne následky na zdravie vašich zubov. Stáva sa to preto, lebo povrch koreňov vašich zubov je tenší a obsahuje menej minerálov ako sklovina, takže je zraniteľnejší voči tvorbe kazov. Faktory, ako je periodontálna choroba, zle padnúce zubné protézy a fajčenie môžu zvýšiť vaše šance na ustupujúce ďasná. 

3. Škrípanie zubov

Bruxizmus je bežným zlozvykom, ktorý môže narušiť vaše ústne zdravie. Tlak pôsobiaci na zuby pri ich odieraní vytvára praskliny v existujúcich výplniach a v samotných zuboch, čím sú náchylnejšie na tvorbu kazov.

zuby FreePik

4. Vaša strava

Napriek dobrým návykom ústneho zdravia, ako je pravidelné čistenie a používanie zubnej nite, zlá strava často vedie k rozvoju zubného kazu. Pravdepodobne už viete, že sladké jedlá, ako sú šťavy, cukríky a sladené cereálie, môžu prispievať k vzniku kazov. Ale existujú aj iné druhy potravín, ktoré sú zlé pre vaše zuby:

  • Vysoko kyslé potraviny: Keď ich máte často, potraviny s vysokým obsahom kyselín (napríklad sýtené nápoje alebo paradajková omáčka) môžu spôsobiť eróziu zubov, čo môže viesť k rozpadu skloviny.
  • Lepkavé potraviny: Od arašidového masla po sušené ovocie sa lepkavé potraviny môžu zaseknúť v žuvacom povrchu zubov, čo zvyšuje čas pôsobenia a pravdepodobnosť vzniku kazu.
  • Škrobové potraviny: Rafinované uhľohydráty, ako sú cestoviny, biely chlieb a zemiaky, sa pri pôsobení baktérií v ústach rozkladajú na cukor.

Tip: Nemusíte sa týmto potravinám úplne vyhýbať, ale zvážte ich obmedzenie v strave, ak máte sklony k tvorbe kazov. A keď ich budete jesť, pokúste sa vyčistiť zuby čo najskôr potom.

zuby FreePik

5. Sucho v ústach

Ľudia s chronickým suchom v ústach môžu mať vyššie riziko zubného kazu, pretože neprodukujú dostatok slín, ktoré sa prirodzene zo zubov vypláchnu. Pretože sucho v ústach je často vedľajším účinkom iného zdravotného problému, je dôležité, aby ste sa porozprávali so svojím lekárom, ktorý vám pomôže identifikovať hlavnú príčinu. Medzitým na zmiernenie nepohodlia v ústach použite ústne vody a pastilky bez alkoholu, ktoré pomáhajú udržať ústa vlhké.

Tip: Konzumácia vody po celý deň pomáha vyplavovať nečistoty a baktérie spôsobujúce kazy. 

zuby FreePik

6. Krátky jazyk

Aj keď je to zriedkavé, je možné, že máte sklon k tvorbe kazov, lebo máte zviazaný jazyk. Tento (dedičný) stav nastáva, keď sa narodíte s neobvykle krátkou, hrubou alebo tesnou blankou tkaniva v spodnej časti jazyka, ktorá obmedzuje jeho pohyb. Jazykom sa snažíme aj nevedomky odstraňovať  zvyšky jedla zo zubov. Krátky jazyk to nedokáže. 


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok