Predstavitelia USA sa usilujú o prepustenie 17 unesených misionárov

TA3 TASR
18.10.2021 08:55

Na zaistení prepustenia 17 misionárov vrátane piatich detí, ktorých cez víkend na Haiti uniesol gang známy zabíjaním, únosmi a vydieraním, pracujú americkí predstavitelia spolu s haitskými úradmi. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

Haitského prezidenta zavraždili priamo v jeho rezidencii
TASR/AP

Šestnásť Američanov a jedného Kanaďana uniesol gang 400 Mawozo, ktorý ovláda oblasť východne od haitského hlavného mesta Port-au-Prince, ešte v sobotu, potvrdil pre AP policajný inšpektor Frantz Champagne. K únosu došlo v komunite Ganthier, ktorá sa nachádza na území ovládanom spomínaným gangom. Skupine sa pripisuje zodpovednosť za vraždy piatich kňazov a dvoch mníšok, ku ktorým došlo tento rok.

V prípade unesených Američanov ide o misionárov s väzbami na kresťanské zoskupenie Christian Aid Ministries so sídlom v americkom Ohiu, spresňuje AP. Kým sa úrady usilujú o ich prepustenie, na Haiti sa v pondelok očakáva štrajk odborov i ďalších organizácií na protest proti zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácii v krajine. Najchudobnejší štát západnej hemisféry opäť zápasí s nárastom prípadov únosov gangmi po tom, čo haitského prezidenta Jovenela Moisea v júli zastrelili v jeho súkromnej rezidencii. K zhoršeniu situácie prispelo aj zemetrasenie s magnitúdou 7,2, ktoré v auguste pripravilo o život viac než 2200 ľudí.

K únosu misionárov došlo len niekoľko dní po návšteve vysokopostavených amerických predstaviteľov na Haiti a ich prísľube ďalšej pomoci pre haitskú políciu vrátane ďalších 15 miliónov dolárov (12,9 milióna eur) na boj proti násiliu spojenému s gangmi, píše AP.

V dôsledku násilia boli tisícky Haiťanov nútené opustiť svoje domovy a žiť v dočasných príbytkoch za nedostatočných hygienických podmienok. Americké ministerstvo zahraničných vecí v nedeľu uviedlo, že je v pravidelnom kontakte s vysokopostavenými haitskými predstaviteľmi. Organizácia Christian Aid Ministries spresnila, že medzi unesenými misionármi je sedem žien, päť mužov a päť detí vrátane dvojročného. K ich únosu došlo v čase, keď išli navštíviť sirotinec, spresňuje AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok