Pápež počas modlitby odsúdil útoky v Nórsku, Británii a Afganistane

TA3 TASR
17.10.2021 14:17

Pápež František počas nedeľňajšej modlitby Anjel Pána odsúdil najnovšie útoky vo viacerých krajinách vrátane Nórska, Británie či Afganistanu.

Andrej Kiska, Iveta Radičová aj Zuzana Krónerová. Príhovor pápeža Františka si prišli vypočuť známi ľudia
TASR/Martin Baumann

"Minulý týždeň došlo k viacerým útokom, napríklad v Nórsku, Afganistane či Anglicku, čo malo za následok mnoho mŕtvych a zranených," povedal počas pravidelnej modlitby na Námestí svätého Petra za prítomnosti veriacich. Informovala o tom agentúra Reuters.

Pápež uviedol, že sa modlí za rodiny a obete útokov a páchateľov vyzval, aby "opustili cestu násilia", ktorá je "vždy stratou, porážkou pre všetkých". "Pamätajme si, že násilie plodí násilie," povedal.

V stredu zabil dánsky občan v Nórsku päť ľudí, keď útočil v uliciach mesta Kongsberg pomocou luku a šípov a inými zbraňami, pričom prenikol i do miestneho supermarketu a príbytkov obyvateľov. 

Nórska polícia spočiatku vychádzala z toho, že motívom útoku bola islamistická ideológia. Vyšetrovatelia sa však aktuálne stále viac prikláňajú k tomu, že páchateľ zabíjal pod vplyvom svojho psychického ochorenia.

Počas piatkového samovražedného útoku na šiitsku mešitu v afganskom meste Kandahár, ku ktorému sa prihlásila sunnitská džihádistická organizácia Islamský štát-Chorásán (IS-K), prišlo o život najmenej 47 ľudí a zranenia utrpelo 70 osôb.

V piatok došlo v meste Leigh-on-Sea východne od Londýna zase k útoku na britského konzervatívneho poslanca Davida Amessa, ktorého počas stretnutia s voličmi v miestnom kostole na smrť dobodal 25-ročný útočník. 

Toho polícia zatkla pre podozrenie z vraždy. Podľa polície išlo zrejme o teroristický čin, ktorý má súvislosť s islamským extrémizmom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok