Matovič pripustil ústupky Sulíkovi, ak sa nedohodnú na dlhovej a daňovej brzde

TA3
17.10.2021 13:48

Rozpočet na budúci rok má prvé kolo za sebou, minister financií a líder Obyčajných ľudí Igor Matovič je spokojný. Odborári žiadajú zvyšovanie platov v štátnej správe, opozícia hovorí o fraške a vydieraní.

Matovič reagoval na opozíciu 

Matovič konštatoval, že je potrebné dodržiavať sľuby, ktoré dali voličom a Európskej komisii a tým pádom musia prijať kľúčové ústavné zmeny. "Peter Pellegrini a predtým Robert Fico hospodárili tak, že im bolo jedno. Jednoducho rozdávali a podstatné bolo, aby pri tom rozdávaní, čo najviac ukradli," reagoval minister financií a líder Obyčajných ľudí Igor Matovič na kritiku opozície. Podľa Matoviča pomáhajú k zhoršeniu situácie ľudia, ktorí burcujú spoločnosť proti očkovaniu a opatreniam. 

"Teraz je ministrom zdravotníctva Lengvarský, sledujem jeho výsledky a prístup k veci, zdá sa mi, čo sa týka kampane a motivácii ľudí k očkovaniu, že túto časť nezvládol a ideme do veľmi krutej zimy," povedal Matovič k prípadnému obnoveniu celoplošného testovania. 

Dlhová a daňová brzda

Matovič pripustil ústupky Sulíkovi, v takom prípade, že sa nedohodnú na daňovej a dlhovej brzde. "Verím, že strana SaS a Richard Sulík budú v tejto otázke zodpovední, samozrejme sa s nimi snažíme diskutovať a zatiaľ sa neprihlásil žiadny renomovaný slovenský ekonóm, ktorý by ich ideu o daňovej brzde podporoval," vyhlásil Matovič. 

Na margo zvyšovania daní šéf rezortu financií vyhlásil, že "budete to vidieť, keď predstavím daňovo-odvodovú reformu, že žiadne dane sa zvyšovať nebudú." Matovič tvrdil, že s opozíciou nerokujú. Zákony, ktoré chcú prijať majú, podľa neho, "zväzovať ruky ministrovi financií a každému jednému ministrovi."

Mzdy v zdravotníctve a školstve 

V relácii V politike Matovič povedal, že na zvyšovanie platov zdravotníkov majú v rozpočte vyčlenených 91-miliónov eur. Ďalších 11-miliónov eur je vyčlenených na zvyšovanie počtu zdravotných sestier. Tvrdí, že zo systému odišlo 20-tisíc sestier počas minulých vlád. 

"Vyššie platy pre učiteľov sú na dverách ministra školstva, tam treba klopať, tam treba presvedčiť a presvedčiť aj vedenie SaS, aby sme prijali tri kľúčové zákony, toto, keď sa spraví, tak máme 504-miliónov eur," podotkol minister financií. 

Financie vyčlenené na koronakrízu

V relácii uviedol, že na zvládanie pandémie koronavírusu počítajú so 717-miliónmi eur do budúceho roku, myslí si, že takáto suma by mala byť dostatočná.

Kritizujú sa navzájom

V druhej časti relácie V politike bývalý minister financií, podpredseda strany SMER-SD, Ladislav Kamenický, kritizoval nový rozpočet a povedal, že výdavky verejnej správy sa navýšili o 9,39 miliardy eur. "Slovenská republika mala za vlády SMER-SD historicky najnižší dlh, historicky sme mali najvyšší nárast platov a v deficitoch sme taktiež išli dole," dodal Kamenický.  

"Je to rozpočet zodpovedný a rozpočet kompromisu," reagoval šéf parlamentného finančného výboru Marián Viskupič z SaS na Kamenického tvrdenia. Podľa neho, čísla, o ktorých hovoril Kamenický, nepokrývajú realitu. Viskupič pripustil, že dlh rástol a obviňuje z toho krízu. Podľa neho je kľúčové správanie vlád po skončení krízy a konsolidáciou financií by sa mali pripravovať na ďalšiu.

Kamenický kritizuje platy

Kamenický v reakcii na Viskupiča hovoril, že "dali ste hasičom nulu, policajtom nulu, vojakom nulu a verejnej správe ste dali nulu," ďalej dodal, že "minister financií si zobral za rukojemníkov učiteľov," uviedol tiež, že "my (SMER-SD) sme znižovali dlh Slovenska na 1,3 percenta HDP, bol to historicky najmenší deficit."

Viskupič konštatoval, že sa malo viac šetriť v "dobrých časoch." Pripomínal, že kolektívne vyjednávanie o valorizácii platov prebieha a všetko je otvorené. Povedal, že platy v súkromnom sektore budú rásť a počíta sa s tým aj v budúcom roku. Podľa neho to je dôkaz, že ekonomika funguje. "Ak funguje ekonomika, generuje príjmy, tak bude o to možnejšie, prípadne, pridať aj vo verejnom sektore," povedal.

Kamenický si myslí, že súčasná vláda nehospodári zodpovedne a celkovo sa zvyšujú výdavky. Viskupič zase na záver hovoril, že si Slovensko v súčasnej situácii nemôže dovoliť rodičovský bonus.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok