4 spôsoby, ako využiť jesenné lístie

4 spôsoby, ako využiť jesenné lístie zdroj foto: Pixabay

S príchodom jesene je všade navôkol nahromadené lístie. Spoznajte 4 spôsoby, ako ho využiť tak, aby ste z neho mali prospech.

Čo keby sme nepovažovali jesenné lístie za odpad, ale za niečo užitočné? Existujú 4 spôsoby, ako využiť tento produkt stromov a možno aj omnoho viac. Stačí hľadať rôzne nápady jeho využitia a nevnímať ho len ako zbytočnú prácu s hrabľami a behaním po trávniku.

1. Kompost

Kompost z jesennej záhrady je ideálnym nápadom, kam môžete pridať jesenné listy. Rovnako ako ovocné a zeleninové zvyšky, burinu, rastliny, výrezy z trávy a pod. Môžete kompost vrstviť suchými jesennými listami so zvyškami mokrej trávy, rastlín a iných nepotrebných zvyškov, ktoré sa vám do kompostovania skvelo hodia. Dokončenú kopu nechajte cez zimu oddychovať a na jar máte hotový kompost.

20 zaujímavých pôdopokryvných rastlín, časť II.

2. Suché listy

Ak už máte spratané všetko jesenné lístie na zimu, určite už nechcete vidieť žiadny ďalší nový list. Ale ak premýšľate dopredu a odložíte si suché listy do vriec, uvidíte, že na jar vám sa stanú prínosom. S príchodom jari nastane v záhrade mnoho práce a opäť sa nahromadí mnoho zelených a mokrých listov, ktorých budete mať nadbytok. Naopak, bude vám chýbať suchý materiál na jarný kompost. Práve suché listy vám pomôžu vytvoriť perfektný jarný kompost, ktorý sa nestane len veľkou kopou mokrého neporiadku.

4 spôsoby, ako využiť jesenné lístie
Zdroj foto: Pixabay

3. Kosenie

Aj vy už máte dosť hrabania lístia na vašom trávniku? Záhrada vyzerá na jeseň ako obsypaná perina farebných listov. Vezmite do rúk kosačku a prebehnite ňou záhradu. Rozdrvené listy sa cez zimu rozpadnú a tým poskytnú vašej pôde dostatok živín. Bonusom je, že sa potlačí aj rast buriny. Venujte sa tejto metóde aspoň raz týždenne, vyhnete sa kompletne hrabaniu jesenného lístia. Trávnik budete mať na jar a cez leto omnoho krajší. Nezabudnite však na jeden veľmi dôležitý faktor. A tým je správna kosačka. Použite takú, ktorá rozrezáva trávu na dostatočne malé kúsky, ktoré na trávniku môžu ostať a nemusíte ich neskôr zberať do vriec. Väčšina moderných kosačiek už obsahuje mulčovanie v porovnaní so staršími typmi, ktoré nedokážu trávu rozdrviť na dostatočné malé kúsky.

4. Mulčovanie

Vytvorte si vlastné mulčovanie z rozdrvených listov, ktoré môžete použiť ako organický mulč v kvetinových záhonoch, okolo stromov a kríkov či v zeleninových záhradkách. Postačí, ak nanesiete 5 až 10 centimetrovú vrstvu drvených listov na vrch pôdy. Mulčovanie je výborný spôsob, ako udržať vlhkosť v pôde a zároveň konzistentnú teplotu pôdy. Mulčovanie obmedzuje klíčenie semien buriny a ako už bolo spomenuté v odstavci vyššie, rozkladajúce sa listy pridávajú do pôdy živiny.