Nemecký pohár: Slovensko začalo sezónu prehrou so Švajčiarskom

SITA, TA3
9.11.2012 18:52

Slovenská hokejová reprezentácia začala sezónu 2012/13 prehrou 2:3 so Švajčiarskom na Nemeckom pohári v Mníchove. Švajčiari odplatili Slovákom prehru 0:1 zo základnej skupiny na majstrovstvách sveta, ktorá otvorila hráčom spod Tatier cestu do play-off. V 55. vzájomnom zápase oboch tímov dosiahli Švajčiari v piatok 25. víťazstvo.

Nemecký pohár: Slovensko začalo sezónu prehrou so Švajčiarskom

Súboj v Mníchove ovplyvnil rýchly gól, ktorý strelil Kévin Romy už v 16. sekunde. Slováci sa dlho nevedeli presadiť cez pozornú švajčiarsku defenzívu na čele so skúseným brankárom Martinom Gerberom, ktorý bol veľkou oporou svojho tímu. Zverencom Vladimíra Vůjtka nevychádzali v súboji presilové hry a trápili sa v nich. Dobrým výkonom sa napriek inkasovaným gólom prezentoval v slovenskom drese brankár Peter Hamerlík. Na švajčiarskej strane sa presadzoval predovšetkým prvý útok Bodenmann, Romy, Hollenstein. O slovenské góly sa postarali Marcel Hossa, ktorý dosiahol 25. presný zásah v národnom tíme, a v jubilejnom 50. štarte Michal Sersen (3. gól). Premiéru v slovenskom drese absolvoval v piatok Andrej Šťastný.

Za najlepších hráčov tímov vyhlásili slovenského obrancu Ivana Baranku a dvojgólového Švajčiara Simona Bodenmanna. 
Slovensko ďalší duel v Mníchove odohrá v sobotu, keď sa stretne od 19.45 h s Kanadou. Turnaj zakončia vicemajstri sveta 2012 a obhajcovia prvenstva v nedeľu od 16.45 h duelom proti Nemecku. 

Výsledok - Nemecký pohár 2012:
Švajčiarsko - Slovensko 3:2 (1:0, 2:1, 0:1)
Góly: 1. Romy (Bodenmann), 35. Bodenmann (Romy, Hollenstein), 39. Bodenmann (Hollenstein, Romy) - 38. Marcel Hossa (J. Mikúš, Marek Hovorka), 56. Sersen (Marcel Hossa, Radivojevič) 
Vylúčení: 10:8 na 2 min, navyše: 59. Gardner (Švaj.) DKZ za nešp. správanie, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Bauer, Schütz - Hurtik, Kretschmer (všetci Nem.), 4000 divákov. 

Zostavy
Švajčiarsko: M. Gerber - Blum, Von Gunten, Loeffel, Grossmann, Geering, Chiesa, Kparghai, Ramholt - Bodenmann, Romy, Hollenstein - Bürgler, Ambühl, Wick - P. Bärtschi, Pestoni, Walker - Schnyder, Stancescu, Gardner 
Slovensko: Hamerlík - Štajnoch, Stehlík, Baranka, Kudroč, Sersen, Valábik, Ďaloga, J. Mikuš - Michel Miklík, Bližňák, L. Hudáček - Radivojevič, T. Marcinko, Galamboš - Marek Hovorka, J. Mikúš, Marcel Hossa - Tybor, A. Šťastný, Ölvecký 

Švajčiari skórovali hneď z prvého útoku, keď v 16. sekunde vyrazil Hamerlík puk len pred Romyho a nekrytý švajčiarsky útočník poslal puk do siete. Gól ovplyvnil ďalší priebeh hry. Slováci dostali hneď po inkasovaní možnosť presilovej hry, ale cez pozornú defenzívu súpera sa nepresadili. Reprezentanti krajiny helvétskeho kríža hrali svoj typický hokej, prehusťovali stredné pásmo a narúšali slovenskú rozohrávku. V komornom prostredí sa zverenci Vladimíra Vůjtka nedokázali usadiť na dlhšiu dobu v útočnom pásme, v polovici I. tretiny nevyužili ani výhodu o dvoch hráčov. Švajčiari boli pred Hamerlíkom nebezpečnejší a spoluhráči môžu ďakovať len gólmanovi, že sa nemenilo skóre po šanciach Romana Wicka, Ambühla či Bodenmanna.

Slováci si postupne na seba 'zvykali', hra sa zrýchlila a prelievala zo strany na stranu. Švajčiari začali druhú hru aktívnejšie a Hamerlík svoj tím opäť niekoľkokrát podržal. Slovenským hokejistom nevychádzali presilovky, mali dostatok možností hrať v početnej výhode, ale výraznejšie sa v nich nepresadili. V 25. min neuspel zoči-voči Gerberovi osamotený Michel Miklík. Paradoxne, zverencom Vladimíra Vůjtka išla lepšie hra v oslabení. V 33. min sa dostal do veľkej šance po aktivite Bližňáka Radivojevič. V 35. min po chybe obrany zužitkoval Romyho prihrávku spoza bránky Bodenmann - 2:0. Slováci sa dočkali v 38. min, keď Marcel Hossa prvou strelou trafil len Juraja Mikúša, puk sa však vrátil k hráčovi HC Lev Praha a ten ho poslal do siete. Slovenská radosť trvala len 32 sekúnd. Vylúčenie Tybora za hákovanie a následnú slovenskú chybu potrestal Bodemann.

Švajčiarsko bolo smerom dopredu nebezpečnejšie a jeho hráči využívali množstvo skúseností. Navyše, jeho presilovka bola oveľa kvalitnejšia. V 42. min pri početnej výhode spálil tutovku Loeffel, pri ďalšej presilovke predviedol na čiare skvelý zákrok hokejkou po strele Von Guntena do žŕdky a následnej dorážke Romyho Hamerlík. Slovákom robil problém prechod cez útočnú modrú čiaru, cez švajčiarsku hrádzu sa nemohli dostať ani pri presilovkách. Ak sa už presadili, stroskotali na pozornom Gerberovi. V 54. min zlikvidoval Hamerlík tutovky Gardnera a Stancesca. Po najvydarenejšej presilovke Slovenska zastavil najskôr na bránkovej čiare puk Von Gunten a v 56. min prestrelil všetko od modrej Sersen - 3:2. Slováci zacítili šancu, ožili a hneď po znížení mohol vyrovnať Marek Hovorka. V závere stiahol Vladimír Vůjtek po faule Gardnera na Ďalogu Hamerlíka a Slováci hrali šiesti proti štyrom. V početnej výhode sa však - napriek tlaku - už nepodarilo vyrovnať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok