Ako často si umývať vlasy? Rozhoduje typ, textúra, ale aj váš vek

TA3/bd
16.10.2021 14:00

Ako často si umývate pokožku hlavy? Niektorým stačí párkrát za týždeň, niekto si umýva vlasy každý deň. Ako často je to však rozumné kvôli zdravým prameňom?

Ako často si umývať vlasy? Rozhoduje typ, textúra, ale aj váš vek
FreePik

Bohužiaľ, neexistuje žiadne pevné pravidlo, ktoré by sa dalo dodržiavať, čo sa týka frekvencie šampónovania, pretože potreby pokožky hlavy a vlasov sa u každej osoby líšia. Nájdenie správneho počtu si bude vyžadovať určité experimentovanie.

Tip: Možno si budete musieť umývať vlasy jeden až štyrikrát týždenne v závislosti od vášho veku, typu vlasov, výrobkov, ktoré používate a frekvencie cvičenia.

vlasy FreePik

Faktory, ktoré zvážiť pri zostavovaní plánu šampónovania:

1. Váš typ a textúra vlasov

Typ a štruktúra vašich vlasov do značnej miery určujú, ako často by ste si ich mali umývať. Ak máte jemné, rovné vlasy, možno si ich budete musieť umývať a upravovať až štyrikrát týždenne. Tento typ vlasov je zvyčajne mastnejší a pri nedostatočnom umývaní sa objaví mastnota, ktorá vlasy zaťaží. Výsledkom je, že sú mastné a ťažko upraviteľné. Umývanie vlasov šampónom obohateným o bielkoviny vám môže pomôcť podporiť ich objem.

Pre tých, ktorí majú normálne až suché, rovné alebo vlnité vlasy (ktorých štruktúra nie je jemná), sa odporúča šampónovanie a kondicionovanie dvakrát až trikrát týždenne pomocou prípravkov, ktoré vyrovnávajú hladinu vlhkosti vo vlasoch a na pokožke hlavy.

Ako často by ste si mali umývať kučeravé vlasy? Hrubé, silne zvinuté vlasy vyžadujú viac vlhkosti a olejov, aby zostali hydratované a zdravé a vyžadujú menej časté umývanie (malo by stačiť raz až dvakrát za týždeň). Keď máte tento typ vlasov, príliš časté umývanie môže zbaviť vlasy prirodzených ochranných bariér.

vlasy FreePik

2. Ako často sa potíte

Aj cvičenie ovplyvňuje, ako často by ste si mali umývať vlasy. Ak cvičíte do tej miery, že sa vám vlasy zapotia, mali by ste si ich umyť zakaždým. Dôvodom je, že pot môže pokrývať vašu pokožku hlavy a viesť k podráždeniu, zápalu a tvorbe lupín.

3. Použitie stylingových produktov

Máte svoje obľúbené stylingové výrobky, ktoré vždy skrotia vašu hrivu, aj keď je to len obyčajný lak na vlasy? Množstvo a frekvencia používania produktu rozhoduje o tom, ako sú vaše vlasy znečistené. Najlepší spôsob, ako analyzovať, keď potrebujete šampón, je preskúmať temeno hlavy. Ak cítite alebo vidíte nahromadenie zvyškov vlasových produktov na pokožke hlavy, je to signál, že je čas ich umyť. Dávajte tiež pozor, ak máte oblasti vo vlasoch, ktoré vás svrbia alebo sú mastné.

vlasy FreePik

4. Váš vek

Ako starneme, starne aj naša pokožka hlavy, vlasy bývajú menej mastné a môžu vydržať dlhšie bez umývania. Napríklad ženy, ktoré si už prešli menopauzou, zaznamenajú pokles pohlavných hormónov, čo má za následok zníženú produkciu vlasovej mastnoty.

Tip: Medzi najlepšie potraviny pre zdravé vlasy patria mastné ryby, semienka a vajíčka.

vlasy FreePik

Signál, že je čas na šampón

Keď sú vaše vlasy špinavé a vyžadujú si šampón, pravdepodobne si všimnete nasledujúce:

  • Vaše vlasy sú mastné
  • Vaše vlasy majú nepríjemný zápach
  • Máte svrbivú, podráždenú pokožku hlavy

Časom môže ich neumývanie spôsobiť:

  • Lupiny
  • Zarastené chĺpky
  • Spomalený rast vlasov

Opatrne! Časté umývanie môže viesť k lámavosti, suchosti a dokonca k vypadávaniu vlasov, najmä v kombinácii s pevnými účesmi alebo chemickými úpravami. Navyše, príliš časté šampónovanie môže spôsobiť, že sú pramene náchylné na lámanie a tvorbu lupín. A dokonca, vlasy môžu byť postupne mastnejšie, ak ich príliš často peníte. 

vlasy FreePik

Používanie suchého šampónu

Tento typ šampónu môže pomôcť absorbovať oleje vo vašich vlasoch a predĺžiť čas medzi umývaniami. Napriek tomu by sa suchý šampón nemal používať ako náhrada bežného šampónu. Rovnako ako každý výrobok, môže sa hromadiť na vašej pokožke hlavy a spôsobovať lupiny a podráždenie.

Témy: Pokožka
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok