Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov je znepokojený novým poľským zákonom o migrantoch

TA3 TASR
15.10.2021 22:31

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) vyjadril v piatok hlboké znepokojenie v súvislosti s novým zákonom v Poľsku, ktorý umožňuje svojvoľné zamietnutie žiadostí migrantov o azyl.

polsko_bielorusko_hranice.jpg
TA3

Nová právna norma, ktorú poľský parlament prijal vo štvrtok, prišla v reakcii na prítomnosť stoviek migrantov z Blízkeho východu, Ázie a Afriky na poľských hraniciach s Bieloruskom.

Členský štát Európskej únie Poľsko svojho suseda Bielorusko obviňuje, že nabáda migrantov, aby prekročili hranice a odpovedá tak na sankcie, ktoré Únia uvalila na bieloruský režim. Poľská pohraničná stráž už niekoľko týždňov prakticky zatláča späť nelegálnych migrantov snažiacich sa prekročiť hranice z Bieloruska, píše AP.

Predstaviteľka UNHCR v Poľsku Christine Goyerová vo vyhlásení uviedla, že nový zákon "podkopáva základné právo na žiadosť o azyl, vymedzené v medzinárodnom práve a práve EÚ".

Podľa Goyerovej obmedzenie vstupu na územie a obmedzenie azylových konaní pre žiadateľov o azyl je "v protiklade s Dohovorom o právnom postavení utečencov z roku 1951, v ktorom sa jasne uvádza, že žiadatelia o azyl by nemali byť trestaní" za nelegálne prekročenie hraníc. Ako dodala, takéto praktiky "iba zhoršia utrpenie ľudí, ktorí boli prinútení k úteku".

Nový zákon musí ešte schváliť poľský prezident Andrzej Duda, pripomína AP. Od augusta poľská pohraničná stráž zabránila viac ako 10-tisíc pokusom o nelegálne prekročenie poľských hraníc z Bieloruska. Približne 1500 migrantov pritom zadržali a umiestnili do centier pre utečencov.

Pre prílev migrantov Poľsko 2. septembra pozdĺž svojich hraníc s Bieloruskom vyhlásilo výnimočný stav s cieľom riešiť migračnú krízu. Začiatkom októbra platnosť núdzového stavu predĺžilo o ďalších 60 dní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok