Ako prijať bez hádok opačný názor na covid? Bod 5 je najväčší argument, ako všetkých upokojiť

TA3/bd
15.10.2021 18:00

Stanovenie si hraníc je vždy dôležitou úlohou v každej oblasti. Kvôli novej pandémii koronavírusu je však stanovovanie hraníc ešte náročnejšie a zásadnejšie a tiež komplikovanejšie, než obyčajne. Zistili ste, že máte problém s rodinou aj priateľmi, keď začnete rozoberať určité spoločenské otázky ohľadom témy covid a konflikty vtedy narastajú?

Ako prijať bez hádok opačný názor na covid? Bod 5 je najväčší argument, ako všetkých upokojiť
FreePik

1. Pochopte situáciu druhých

Každý čelí v súvislosti s pandémiou rôznym výzvam, vezmite do úvahy, v akej situácii sa ocitajú vaši priatelia. Majú iný životný štýl, stravovacie návyky, zdravotné problémy. Napríklad, ak máte vysoké riziko vážnych následkov, ak dostanete covid, než oni, úzkosť u vás bude určite väčšia. 

2. Zvládnite opatrenia

To, ako sa správate počas pandémie k sebe aj ostatným je prejavom zdvorilosti a rovnako od druhých očakávate, že sa budú správať rovnako. Ak máte rúško na tvári a priatelia nie, vysvetlite im svoje dôvody bez toho, aby ste niekoho nahlas obviňovali. Pokiaľ nechápu vaše rozhodnutie a nepokúšajú sa vám rozhovoriť to vaše o nosení masky, problém nie je taký vyhrotený a pochopte to. 

debata FreePik

3. Ak vám to nie je príjemné, povedzte NIE

Povedať „NIE“ môže byť ťažšie, ako to znie, ak poslednou vecou, ktorú chcete urobiť, je zraniť niekoho city. NIE sa dá však povedať rôznym spôsobom. Záleží od nastavenia tónu v hlase a následnom správaní po vašej negatívnej argumentácii. Odídete, zostanete? Ak zostanete aj po výmene názorov, týmto spôsobom dávate najavo, že je pre vás človek dôležitý, aj keď nezdieľate rovnaký názor.

4. Zbytočne seba ani okolie nestresujte 

Ešte viac stresu je to posledné, čo teraz ktokoľvek potrebuje. Každý z nás čelí kvôli pandémii osobným, pracovným, finančným alebo rodinným problémom, s ktorými sa musí vysporiadať. Ak cítite, že je toho na vás veľa, vyhnite sa debatám alebo stretnutiam, kde by to mohlo gradovať do nepríjemnej situácie. S priateľmi alebo rodinou si môžete aj zatelefonovať, vidieť sa online a v bezpečí. 

rodina FreePik

5. Prehodnoťte svoje názory

Pandémia je stále aktuálnou témou, no lekárske usmernenia sa neustále menia, pretože dostávame od vedcov nový pohľad na covid, takže stojí za to z času na čas prehodnotiť svoje názory, či sa vaše hranice a tolerancia neposunú niekam inam. 

6. V prípade potreby sa dištancujte

Toto je skutočne najťažšia časť. Ak vaši priatelia alebo rodina prekračujú vaše hranice, v istom bode sa rozhodnite, že už stačí. Ak sa nechcete dať napr. zaočkovať, ale všetci na vás vyvíjajú veľký tlak, dokonca vás niekto dokonca zaregistroval do systému čakateľov, ohraďte sa a povedzte, čo vám tým všetko spôsobili. Povedzte vaše traumy, bolesť aj pocity a keď je to treba, na istý čas sa od nich aj dištancujte. Ak sú skutoční priatelia, vaše rozhodnutie pochopia a zmenia aj svoje správanie. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok