Školy sú konečne otvorené, pre krúžky to neplatí. Prečo je šport problémom?

TA3
16.10.2021 07:00

Pandemické pravidlá v tretej vlne opäť limitujú deti a mládež. Nie pri vyučovaní, ale pri mimoškolských športových a krúžkových aktivitách. Domáce testovanie zo škôl totiž nestačí. Šport je pritom jedným z najlepších prostriedkov, ako si udržať zdravé telo aj psychiku. O téme sme hovorili s Andreou Hajdúchovou zo združenia Dajme deťom hlas.

V septembri štartuje program Tréneri v škole
TASR/Erika Ďurčová

Školám samotesty stačia

Deti u nás boli počas pandémie neviditeľné, myslí si Hajdúchová. "Po osemnástich mesiacoch sme konečne aj u nás pochopili, že deti patria do škôl, ale stále sme nepochopili, že patria aj na šport," komentuje stav na Slovensku. Hajdúchová spresnila, že kým školy sme už z Covid automatu vyňali, športové aktivity mu naďalej podliehajú. Iné krajiny pritom na šport nezabúdali už v druhej vlne a chápali, aký je dôležitý pre fyzické aj psychické zdravie.

Problém majú aktuálne športové kluby v červených a bordových okresoch, aj plavárne v oranžových okresoch, "kde deti podliehajú OTP režimu a musia predkladať potvrdenie o očkovaní, testovaní či prekonaní ochorenia. Pričom pre testovanie úrady neakceptujú samotesty," vysvetľuje Hajdúchová. Školám pritom samotesty stačia.

Ako príklad krajín s lepším prístupom k športu či krúžkom pre deti uviedla Hajdúchová severské krajiny, Belgicko, kde šport nelimitujú ani v prípade dospelých, alebo Holandsko, kde sa deti od 13 rokov preukazujú covid pasom, ale túto povinnosť majú len v reštauráciách či v kine. "Švajčiari teraz zaviedli covid pasy od 16 rokov, ale takisto sa nevzťahujú na organizované športové aktivity detí," vymenúva Hajdúchová.

Paradoxné opatrenia

Hajdúchová s odvolaním sa na údaje ministra školstva Branislava Gröhlinga uviedla, že momentálne je v karanténe okolo 35 000 detí, z toho pozitívnych je okolo 2000. Upozornila, že tieto čísla štatisticky nikto nesleduje. "Koľko z tých testov je pozitívnych na piaty deň? Koľko nie je? Nakoľko je tá škola riziková?" pýta sa. "Toto všetko sa dialo v západnej Európe a potom sa aj lídrom lepšie argumentovalo."

"Opatrenia sú paradoxné, nekonzistentné, ľudia sa v tom nevedia zorientovať a potom sú zbytočne aj vydesení. To sa prejavuje potom aj na tom, ako dodržiavajú nariadenia," kritizuje Hajdúchová. Podotkla, že o očkovaní rozhodujú rodičia, ale dôsledky znášajú deti. "O osem rokov sa zbytočne budeme pýtať, prečo nemáme športovcov na olympiáde. Nemáme ich preto, lebo sme ich nepodporili," citovala trénerku šprintéra a reprezentanta Slovenska Jána Volka.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok