Čína sa stáva najväčšou ekonomikou, EÚ čaká strmý pád

TASR, TA3
9.11.2012 15:26

Pomer síl v svetovej ekonomike sa v najbližších desaťročiach radikálne zmení. Z Číny a Indie sa stanú popredné priemyselné krajiny. Podľa správy Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj je už tiež jasné, kto najviac stratí: bude to Európa.

Čína sa stáva najväčšou ekonomikou, EÚ čaká strmý pád
SITA

Čína a India na vzostupe

Čína podľa OECD predbehne USA a stane sa najväčšou svetovou ekonomikou už v roku 2016. Do roka 2060 by podiel Číny a Indie na globálnom hrubom domácom produkte mal vyskočiť z vlaňajších 24 % na 46 %, vyplýva z dnes zverejnenej prognózy OECD.

Do roku 2025 by spoločný HDP týchto dvoch ázijských krajín mal prekonať HDP všetkých siedmich najrozvinutejších krajín sveta skupiny G7. Na porovnanie, v roku 2010 ich spoločný HDP bol menej než polovica HDP skupiny G7.

Odlišný svet

Podiel 34 krajín OECD na globálnej priemyselnej produkcii klesne do roku 2060 na 43 % zo 65 %. "Svet, v ktorom budú žiť naše deti a vnúčatá, bude výrazne odlišný od nášho dnešného sveta," uviedol generálny tajomník OECD Angel Gurría.

Najviac sa zníži význam eurozóny. Jej podiel na svetovej ekonomike klesne do roku 2060 z dnešných 17 % na 9 %.

Pokles v Európe

Jedným z dôvodov tohto vývoja je podľa OECD rýchle starnutie populácie v najdôležitejších priemyselných krajinách. Naopak, krajiny s mladou populáciou, ako sú napríklad Brazília a Indonézia, budú dobiehať rozvinuté štáty. V rámci Európy podľa OECD hrozí pokles významu predovšetkým Nemecku, Luxembursku a Rakúsku.

Štúdia OECD počíta s priemerným ročným rastom svetovej ekonomiky na úrovni 2,9 %, pričom priemerné tempo rastu indickej ekonomiky by malo dosiahnuť (5,1 %) a čínskej (4 %), čo je výrazne viac ako v prípade rozvinutých krajín - USA (2,1 %), Francúzsko (1,6 %) a Nemecko (1,1 %). Informovala o tom agentúra DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok