Psi do postele: Zvieracie návštevy priniesli radosť na oddelenie dlhodobo chorých

TA3 TASR
15.10.2021 09:45

Prítomnosť psov na oddelení dlhodobo chorých v Nemocnici Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku pomáha pacientov dostať do psychosociálnej pohody, ktorá prispieva k liečbe a zlepšeniu ich zdravotného stavu.

Psi do postele: Zvieracie návštevy priniesli radosť na oddelenie dlhodobo chorých
AGEL SK a.s.

Prvýkrát tam privítali 8,5-ročného rotvajlera Arga a kríženca plemena principessa italiana, 11-ročnú Ninu, ktorí budú pacientov oddelenia navštevovať pravidelne. Informovala o tom hovorkyňa skupiny Agel SK Martina Pavliková. "Inšpiráciu v zavedení tejto liečby sme získali od kolegov z Českej republiky, ktorí v niektorých svojich nemocniciach realizujú canisterapiu," uviedla námestníčka riaditeľa pre ošetrovateľskú starostlivosť Anna Rybková.

"Canisterapia je cielená činnosť zameraná na konkrétneho pacienta a konkrétny problém v spolupráci so špecializovaným lekárom, ktorý pacienta diagnostikuje. My však s Argom a Ninou realizujeme v kežmarskej nemocnici sedenia aplikovanej zooantropológie. Táto disciplína a technika pracuje na rozvíjaní psychickej pohody pacientov a rozvíja ich pozitívne emočné vibrácie. Vďaka pozitívnym emóciám a impulzu sa budú pacienti cítiť lepšie, čo môže priaznivo ovplyvniť ich ostatné biologické procesy," hovorí konzultantka a odborníčka aplikovanej zooantropológie a majiteľka Arga a Niny Daniela Dzurňáková.

Podľa vedúcej sestry oddelenia dlhodobo chorých Simony Pavlíkovej boli pacienti nadšení a tešia sa na ne opäť. Niektorých pacientov navštívili zvieratá osobne pri lôžku na izbe. "Mnohí z nich sa už počas týždňa tešia na sobotu, aby sa s nimi mohli opäť stretnúť, pohladiť ich a dať im nejaké maškrty. V neposlednom rade je to veľký prínos aj pre našich kolegov na oddelení, ktorým môže táto skúsenosť priniesť pracovné i osobné benefity," povedala Pavlíková.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok