Neúčtujte zákazníkom Slovakia Energy maximálne ceny, žiada úrad distribučky

TA3 TASR
14.10.2021 20:44

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví vo štvrtok na spoločnom rokovaní vyzval dodávateľov poslednej inštancie, aby bývalým zákazníkom Slovakia Energy neúčtovali maximálne ceny elektriny v zmysle inštitútu dodávky poslednej inštancie, ale aby im poskytli elektrinu za regulované ceny.

elektrina zástrčka ilu 1140 px (SITA/Nina Bednáriková)
SITA/Nina Bednáriková

Informoval o tom hovorca ÚRSO Radoslav Igaz. Úrad zvažuje vytvorenie fondu na ochranu odberateľov energií, ktorý by chránil odberateľov pred dramatickým zvyšovaním cien energií v prípade náhleho ukončenia činnosti ich dodávateľa.

„Na stretnutí som vyzval dodávateľov poslednej inštancie, aby nevyužívali maximálne ceny určené pre režim, aj keď im to súčasná legislatíva umožňuje. V záujme ochrany takmer 200 000 domácností postihnutých ukončením činnosti Slovakia Energy by  odberateľom v režime DPI mali byť ponúknuté regulované ceny elektriny,“ uviedol predseda ÚRSO Andrej Juris.  

Úrad podľa Jurisa zároveň pracuje na systémovom nastavení ochrany odberateľov v podobných situáciách, ako je krach Slovakia Energy, do budúcnosti, ktoré by bolo optimálne aj pre dodávateľov energií. „Úrad skúma mechanizmy a možnosti vzniku fondu na ochranu odberateľov energií, o čom som aj na stretnutí otvoril diskusiu. Jeho princíp by bol podobný tomu, ako ho dnes poznáme v bankovníctve pri ochrane vkladov zákazníkov pri krachu bánk,“ spresnil Juris.

Do fondu na ochranu odberateľov energií by podľa šéfa ÚRSO v dobrých časoch prispievali všetci dodávatelia energií a v prípade potreby by sa potom z neho kompenzovali prípadné straty a zvýšené náklady.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok