Odborári mali jeden deň na preštudovanie návrhu rozpočtu, kritizuje Uhlerová

TA3
14.10.2021 21:31

Učitelia, lekári či policajti nemôžu na budúci rok rátať so zvyšovaním svojich platov. Minister financií Igor Matovič do svojho štátneho rozpočtu nezahrnul peniaze na každoročné valorizácie.

tema_dna.jpg
TA3

Viskupič je za šetrenie

Konečná dohoda o rozpočte viazne na spore medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom ohľadne dlhovej a daňovej brzdy. Vláda schválila rozpočet, napriek tomu nevieme či bude deficit 4,3 %, alebo 4,94 %. "Je jasné, že ho schválila s deficitom 4,94 %, takto ten rozpočet odíde zajtra do EÚ," uviedol v relácii Téma dňa poslanec Marián Viskupič.

Viskupič tvrdil, že strana Sloboda a Solidarita je rozpočtovo zodpovedná strana, a kým bude rozpočet schválený na schôdzi v Národnej rade SR, tak nájdu s Igorom Matovičom zhodu ohľadom daňovej a dlhovej brzdy. "Nikdy nepristúpime na zvýšenie daní," poznamenal poslanec.

Podľa neho by sa mal dlh zvýšiť v budúcom roku a konsolidáciou rozpočtu by mal následne klesať. "V krízach dlhy rastú, musíme sa zakrývať takou perinou, na akú máme," uviedol Viskupič s tým, že je podľa neho potrebné šetriť.

"My, odborári, sme dostali návrh štátneho rozpočtu až v pondelok popoludní," povedala v relácii viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová, a dodala, že mali jeden deň na to, aby si rozpočet naštudovali. Uhlerová si myslí, že by vláda mala viac zahŕňať relevantných aktérov do svojich rokovaní pri príprave dôležitých zákonov. 

Uhlerová: Z ústavy sa stal trhací kalendár

"Daňová a dlhová brzda sú záležitosti, ktoré nemajú čo robiť v Ústave SR," myslí si. "Z Ústavy SR sa stal trhací kalendár, každý si tam chce zakomponovať, čo sa mu zapáči," dodala. Vláda nevystupuje ako celok, štátny rozpočet by podľa nej nemal byť predmetom sporov. 

"O platoch sa kolektívne vyjednáva," pripomenula Uhlerová. Odborári pripúšťajú aj iné formy nátlaku, napríklad požiadavky na valorizáciu platov štátnych zamestnancov alebo zamestnancov, ktorí pracujú vo verejnom záujme, kde sa radia aj učitelia. "Vydieračský postoj pána ministra financií je absurdný a neakceptovateľný, štátni zamestnanci sa nesmú stať rukojemníkmi sporov a podmienok politikov," hovorí.

Viskupič v reakcii na Uhlerovú uviedol, že chránia príjmy ľudí a stále budú trvať na daňovej brzde. Povedal, že platy už vo verejnom sektore rástli pred dvomi rokmi. "Sme povinní pomáhať fungovať ekonomike a platom," poznamenal Viskupič.

"Tí, čo zarábajú najmenej, by mali byť najmenej zdaňovaní a tí, čo zarábajú najviac, by mali platiť vyššie dane," hovorí Uhlerová. Podľa odborárky môže pokles pracovných miest v štátnom sektore vyvolať nespokojnosť. Myslí si, že nízke platy a pokles pracovných miest v štátnom sektore môže spôsobiť nedostatočnú zábezpeku verejných služieb. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok