Vargu potešil prienik do svetovej elity

SITA, TA3
9.11.2012 13:55

Triatlonista Richard Varga má za sebou zatiaľ životnú sezónu. Trvdou prácou sa v pomerne krátkom čase prepracoval do svetovej špičky a pritom jeho potenciál je ešte väčší.

Slovenský reprezentant Richard Varga sa počas tohto roka výrazne zapísal do povedomia svetového triatlonu. Najlepší svetový plavec medzi súčasnými triatlonistami je prvý Slovák, ktorý v tomto športe úspešne dokončil olympijskú súťaž. Na hrách XXX. olympiády v Londýne obsadil v konkurencii 54 súperov výborné 22. miesto a v polovici októbra sa na majstrovstvách sveta na Novom Zélande druhýkrát stal svetovým šampiónom v akvatlone v elitnej mužskej kategórii. U "protinožcov" si zopakoval triumf z MS 2010 v Budapešti, kde stál prvýkrát na najvyššom stupni medzi svetovými akvatlonistami.

"Samozrejme, z týchto dvoch titulov si viac cením ten prvý, pretože jeho vybojovaním som prekvapil všetkých súperov. Vtedy to odo mňa nikto nečakal. Bol to veľký úspech. Tentoraz na Novom Zélande som s titulom majstra sveta v akvatlone už trochu počítal, pretože som vedel, že na týchto pretekoch môžem zúročiť svoju dobrú športovú formu. V pretekoch som si viac veril, pretože sa mi v roku 2012 podarilo výrazne sa zlepšiť v behu," reagoval Richard Varga na otázku agentúry SITA.

Úspešný slovenský športovec, ktorý sa v sezóne 2012 až desaťkrát umiestnil na významných svetových pretekoch (ME, OH a seriál majstrovstiev sveta, pozn.) v elitnej dvadsiatke výsledkovej listiny, si okrem 22. miesta na OH 2012 veľmi cení aj titul vicemajstra Európy v triatlone do 23 rokov a konečné 23. miesto, ktoré mu patrí v celkovom poradí tohtoročného seriálu MS v kategórii muži elite. K tejto pozícii mu výrazne pomohlo aj 16. miesto, ktoré na Novom Zélande obsadil vo finálových pretekoch svetového šampionátu. "Vďaka tohoročným úspechom, ktoré som v seriáli MS dosiahol, nemusím v budúcej sezóne 'naháňať' preteky po celom svete, už teda nemusím trikrát ročne obletieť svet. Elitné preteky seriálu MS si môžem vyberať a tým pádom sa môžem aj dôkladnejšie na ne pripraviť," zdôraznil úradujúci vicemajster Európy do 23 rokov. Zatiaľ je isté, že rodák z Bratislavy bude v nasledujúcej sezóne štartovať v piatich kolách Svetového pohára a začiatkom apríla 2013 sezónu začne tam, kde tento rok končil - v Aucklande na Novom Zélande.

"Rozhodol som sa ísť náročnejšou cestou, pretože sa chcem stále v triatlone zlepšovať. Mohol som si síce vybrať lukratívnejšie preteky, na ktorých som mohol aj na budúci rok viac zarobiť, ale už teraz myslím na OH 2016 v Brazílii, kde sa chcem opäť prezentovať čo najlepším výkonom i výsledkom. Preto opäť idem súťažiť so svetovou špičkou, ktorá ma môže výkonnostne potiahnuť ďalej," uzavrel poslucháč 3. ročníka FTVŠ v Bratislave, ktorý chce zimnú prestávku využiť na oddych i dobehnutie restov vo vysokoškolskom štúdiu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok