Bývalý šéf NAKA sa ukrýva v zahraničí, bojí sa o svoj život

TA3
14.10.2021 17:19

Bývalý riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry Branislav Zurian sa od leta ukrýva v zahraničí zo strachu o svoj život a svojich blízkych.

Bývalý šéf NAKA sa ukrýva v zahraničí, bojí sa o svoj život
TASR/Pavol Zachar

Týždenník Plus 7 dní, ktorému sa podarilo s bývalým operatívcom spojiť, na svojom webe informuje, že sa ukrýva v rusky hovoriacej krajine. Zurian si mal nájsť za stieračom auta zaparkovaným pred jeho domom list s výhražným textom "Milan ťa už čaká. Teší sa na teba". Aj preto Zurian podal na generálnu prokuratúru trestné oznámenie. Podľa Zuriana mal autor výhražného listu na mysli zosnulého bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského. Ako web uviedol, v rovnakom období si exšéf NAKA všimol, že ho sleduje neznáma osoba.

Neskôr mal Zurianov syn nájsť vo dverách bytu list, ktorý mal zrejme písať niektorý z jeho exkolegov z NAKA. V liste sa uvádza, že dotyčný sa už nechce prizerať na to, čo sa deje, a že nie všetci v tíme sú stotožnení s udalosťami, ktoré sa okolo Zuriana diali. V liste sa spomína i meno Branislava Dunčka, operatívca protizločineckej jednotky Národnej kriminálnej agentúry. 

Na Slovensku sa necíti bezpečne

Zurian pre týždenník uviedol, že do zahraničia odišiel preto, že vníma, že sa vojna v polícii ešte neskončila a bojí sa o svoj život. Exšéf NAKA bližšie nešpecifikoval, v ktorej krajine sa nachádza, podľa webu v rusky hovoriacej krajine aj pracuje. Na Slovensko sa plánuje vrátiť až vtedy, keď bude vidieť, že je to preňho bezpečné.

Zurian po odchode z polície čelil obvineniu zo zločinu zneužívania právomocí verejného činiteľa a prečinu ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti, ktoré v júni prokurátorka generálnej prokuratúry zrušila s tým, že obvinenie bolo nezákonné, neopodstatnené, predčasné a vydané na základe nedostatočne zisteného skutkového stavu.

Zurian požiadal o uvoľnenie zo služobného pomeru v polovici mája. Už 21. mája u neho doma v Poprade zasahovala polícia v čase, kedy bol na dovolenke v zahraničí. O obvinení i zrušení obvinenia sa mal vtedy dozvedieť z médií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok