Prežili Breivikov útok, teraz sa stanú ministrami v novej nórskej vláde

TA3 TASR
14.10.2021 15:30

Dvaja ľudia, ktorí prežili masaker na nórskom ostrove Utöya z roku 2011, sú súčasťou novej nórskej vlády. Ide o 33-ročnú Tonje Brennovú, ktorú vymenovali za ministerku školstva, a 35-ročného Jana Christiana Vestreho, ktorý povedie rezort obchodu a priemyslu.

Utöya Nórsko Breivik
SITA

Predstavili zloženie vládneho kabinetu

"Teraz si títo talentovaní mladí politici nesú svoju minulosť so sebou. Mám pocit, že sme podnikli ďalší dôležitý krok, a som na to veľmi hrdý," povedal nový premiér Jonas Gahr Störe, ktorý vo štvrtok predstavil zloženie svojho vládneho kabinetu. 

Menšinovú vládu, v ktorej väčšinu ministerských postov (desať z 19) vrátane rezortu zahraničných vecí obsadili ženy, vytvorili po septembrových voľbách Strana práce (A/Ap) a agrárna Strana stredu (Sp). Störe vo funkcii nahradil konzervatívnu premiérku Ernu Solbergovú, ktorá stála na čele vládneho kabinetu osem rokov.

O život prišlo 77 ľudí

Krajne pravicový extrémista Anders Behring Breivik pred desiatimi rokmi, 22. júla 2011, spáchal bombový útok vo vládnej štvrti v Osle a následne vraždil na ostrove Utöya, kde sa v tom čase konalo stretnutie mládežníckej organizácie Strany práce. Celkovo prišlo o život 77 osôb, z nich 69 na ostrove.

Išlo o najväčší masaker v Nórsku od druhej svetovej vojny. Nová vládna koalícia sa moci ujala deň po tom, čo v meste Kongsberg na juhovýchode krajiny došlo k útoku lukom a šípmi, ktorý si vyžiadal päť obetí na životoch a dvoch zranených. V pamäti Nórov to oživilo spomienky na útok z roku 2011, píše AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok