Čína a Rusko spustili vojenské cvičenie na ruskom Ďalekom východe

TA3 TASR
14.10.2021 15:19

Čína a Rusko začali vo štvrtok vojenské cvičenie v Zálive Petra Veľkého na Ďalekom východe. Ide o posledný zo znakov ich rastúcej politickej a vojenskej spolupráce.

Čína a Rusko spustili vojenské cvičenie na ruskom Ďalekom východe
TASR/AP (ilu)

Manévre nazvané Spoločné more 2021 potrvajú do nedele.  Čínske štátne médiá uviedli, že cvičenia budú zahŕňať komunikačné, protivzdušné a protiponorkové operácie, ako aj vyhľadávanie a ničenie vodných mín, spoločné presuny a streľbu na ciele na mori. Informovala agentúra AP. 

Hoci Rusko a Čína takéto spoločné cvičenia vykonávali aj v minulosti, ide o vôbec prvý prípad, keď Čína vyslala hliadkovacie a protiponorkové lietadlá a torpédoborce s výtlakom viac ako 10 000 ton na manévre v zahraničí.


Ako uvádza agentúra AP, Čína a Rusko zastávajú v otázke dominantného vplyvu USA v globálnych záležitostiach jednotný postoj a ostro kritizujú zahraničnú politiku Washingtonu v Afganistane, ako aj v iných svetových regiónoch. Hoci Peking vo všeobecnosti nasleduje postoje presadzované Moskvou, pri obrane svojich záujmov týkajúcich sa Taiwanu, Juhočínskeho mora a celého Indo-Pacifiku vystupuje asertívne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok