Počet nových prípadov v Poľsku stúpa, štvrtej vlny sa ľudia neboja

TA3 TASR
14.10.2021 15:03

Počet nakazených a hospitalizovaných sa v Poľsku zvyšuje, Poliaci sa však štvrtej vlny veľmi neboja a veria, že krajina je na ňu dobre pripravená. Také sú závery prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracovala agentúra IBRiS pre poľský denník Rzeczpospolita.

Nové čísla
TASR/Jaroslav Novák

Z výskumu vyplýva, že takmer polovica Poliakov verí, že ich krajina je dobre pripravená na zvládnutie štvrtej vlny pandémie. Od tohto optimizmu ich neodradili ani aktuálne stúpajúce počty potvrdených prípadov a hospitalizácií. "Až 34,1 percenta opýtaných vyjadrilo jednoznačný súhlas s tvrdením o dobrej pripravenosti na štvrtú vlnu, zatiaľ čo ďalších 15,3 percenta opýtaných s tvrdením skôr súhlasilo. Ide o najvyššie čísla od začiatku pandémie," napísal denník Rzeczpospolita. Správu priniesla vo štvrtok agentúra PAP.

"Je to typické zbožné želanie, ktoré ukazuje, že v súčasnosti sú fakty pre Poliakov menej dôležité ako ich osobné očakávania," komentoval výsledky prieskumu profesor spoločenskej psychológie Zbigniew Necki, ktorý pôsobí na Jagelonskej univerzite v Krakove. Podľa neho si Poliaci na pandémiu zvykli a už ju veľmi neprežívajú.

Z prieskumu však vyplýva, že až 38,3 percenta Poliakov vidí kriticky tému pripravenosti krajiny na štvrtú vlnu pandémie. Veľmi kriticky sa vyjadrilo 17,9 percenta respondentov. Agentúra PAP v tejto súvislosti pripomenula, že počet infikovaných v krajine naďalej stúpa. Poľsko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín 3 000 nových potvrdených prípadov a ďalších 60 úmrtí. O deň predtým pribudlo 2 640 pozitívne testovaných. V nemocniciach aktuálne leží 2 796 pacientov s covidom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok