Zamestnanci dostanú za prácu v karanténnom režime vyše 400 eur príplatok

TA3 TASR
14.10.2021 13:58

Štát bude vyplácať zariadeniam sociálnych služieb a centrám pre deti a rodiny, respektíve ich zamestnancom, infekčný príplatok vo výške 405 eur na zamestnanca, ktorý v čase krízovej situácie vykonával pracovnú činnosť počas nariadených karanténnych opatrení vo svojom pracovisku.

zariadenie sociálnych služieb ilu 1140px (TASR/Henrich Mišovič)
TASR/Henrich Mišovič

Motivácia pre zamestnancov

Vyplýva to z nariadenia z dielne Ministerstva práce SR, ktoré odobrila vláda s pripomienkami. Na tento rok na to štát vyčlenil 750.000 eur. Ako uviedla hovorkyňa ministra práce Eva Rovenská, vláda zaviedla toto opatrenie zatiaľ do konca roka, podľa pandemickej situácie sa to môže predĺžiť.

Okrem odmeny za prácu v infekčnom prostredí je cieľom príplatku aj motivovať zamestnancov na prácu v priestoroch vyčlenených na karanténu klientov s ochorením Covid-19 tak, aby bola pre nich zabezpečená dostatočná starostlivosť.

Ide o príplatok pre zamestnancov v pobytových zariadeniach. "Ocenenie sa navrhuje realizovať prostredníctvom poskytnutia dotácie na plnenie poskytované zamestnávateľom zamestnancovi nad rámec mzdy alebo platu za kvalitné vykonávanie práce presahujúcej rámec pracovných činností vyplývajúcich z dohodnutého druhu práce," napísal rezort v návrhu.

Vyplácať chcú čo najskôr

Ministerstvo zdôraznilo, že dotáciu zariadenia nebudú môcť použiť na úhradu dohodnutej mzdy alebo platu v pracovnej zmluve zamestnanca. Takisto upozornilo, že dotáciu nemožno žiadať na pracovníka, ktorého zariadenie zamestnáva na dohodu, a ani na zamestnanca, ktorý v čase žiadosti o dotáciu už alebo ešte nie je zamestnancom zariadenia. "Ak bolo karanténne opatrenie nariadené viackrát v kalendárnom mesiaci, dotáciu možno poskytnúť len raz," dodalo ministerstvo.

Nariadenie má byť účinné hneď dňom vyhlásenia, rezort zdôraznil, že by chcel príplatky vyplatiť v čo najskoršom možnom termíne. Materiál pôvodne počítal s výdavkami aj na budúci rok, vyčíslil ich na 1,5 milióna eur, opatrenie však zatiaľ štát zavádza len do konca tohto roka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok