Vlčan predstaví legislatívu, ktorá má lepšie ochrániť slovenskú pôdu

TA3 TASR
14.10.2021 13:32

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan (nominant OĽANO) predstaví legislatívu, ktorá lepšie ochráni slovenskú pôdu pred nákupom zo zahraničia. Slovenský agrominister to povedal pred stredajším rokovaním vlády.

Rokovanie vlády NR SR
TA3 / David Duducz

"Som rád, že maďarská strana prehodnotila svoj plán investovať do zriadenia fondu na nadobúdanie poľnohospodárskej pôdy v okolitých krajinách. Aj napriek tomu budeme pokračovať v príprave legislatívy, ktorá lepšie ochráni slovenskú pôdu, ktorá je naše národné bohatstvo. V najbližšom období predstavím vláde návrh legislatívnych riešení, ktoré budú v prospech Slovenska, ale zároveň budú rešpektovať právo EÚ," spresnil.

Podľa neho je potrebné, aby bol čo najskôr ozdravený Slovenský pozemkový fond. "Ak budú naše inštitúcie fungovať a zabezpečíme im dostatočný finančný rámec, tak budú mať možnosť udržať tak pôdu, ako aj kľúčové nehnuteľnosti vo vlastníctve SR a odolať tak tlakom zo zahraničia," dodal Vlčan.

V maďarskom štátnom vestníku v utorok večer zverejnili okamžité odvolanie vládneho nariadenia o zriadení fondu na nákup poľnohospodárskej pôdy v zahraničí. Na zverejnenie odvolania, ktoré podpísal maďarský premiér Viktor Orbán, upozornil v stredu spravodajský server 24.hu.

Maďarský premiér Viktor Orbán v júli nariadil, aby minister zahraničných vecí do konca septembra zriadil fond s rámcom 400 miliónov eur, ktorý by bol "základom na rozširovanie domácich poľnohospodárskych podnikov v zahraničí," pričom 70 percent fondu malo byť hradených zo štátneho rozpočtu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok